România se pregătește să își „reducă ambițiile” privind proiectele pe care va reuși să le ducă la bun sfârșit cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), susține Dragoș Pîslaru, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Proiecte în valoare de 6,3 miliarde de euro nu pot fi finalizate până la termenul-limită din august 2026 și astfel pierd finanțarea prin PNRR.
Ministrul Pîslaru a explicat că situația șantierelor demarate și rămase fără finanțare diferă în funcție de stadiul lucrărilor.
Proiectele mature, aflate în execuție sau esențiale pentru modernizarea țării, vor avea prioritate în găsirea unor alternative de finanțare.
În cazul proiectelor care au contractele semnate, dar nu au progres fizic „mai degrabă închizi contractele şi aștepţi să vezi alte surse de finanțare”, a spus ministrul.
Dragoș Pîslaru a declarat că se lucrează la găsirea alternativelor de finanțare pentru proiectele esențiale, însă este nevoie de o prioritizare în funcție de disponibilitatea bugetară: „Avem deja discuții cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării pentru un mecanism de prioritizare. Vom folosi Politica de Coeziune, Fondul de Modernizare, credite de la Banca Europeană de Investiții. Trebuie să vedem care este spațiul fiscal disponibil și care sunt fluxurile de numerar pentru 2025”.
Ministerul Transporturilor: ”Nu pierdem niciun ban din PNRR”
Acesta a mai precizat că echipa Comisiei Europene a confirmat că pachetele fiscale 1 și 2, dacă sunt implementate, rezolvă problema traiectoriei fiscale, ceea ce ar permite României să mențină capacitatea de finanțare pentru proiectele critice.
În privința infrastructurii rutiere, Pîslaru a subliniat că segmentele de autostradă din A7 și A8 ce nu mai pot fi prinse în PNRR vor fi finanțate prin alte surse, fiind considerate „cruciale și vitale pentru dezvoltarea României”.
Lista completă a proiectelor care vor fi eliminate sau ajustate din PNRR urmează să fie publicată după finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană, până la final de iulie.
Probleme în achiziții: documente nepublicate în JOUE și contestații
Ministrul Pîslaru a precizat că problemele de achiziții au vizat nerespectarea regulamentului european, în special nepublicarea anumitor erate în Jurnalul Oficial al UE, iar în unele cazuri au existat contestații care au blocat derularea licitațiilor.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025