Oferte locuri de munca top

Salariul minim va fi actualizat cu inflatia si productivitatea muncii

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit și actualizat cu evoluția ratei inflației și cu evoluția productivității muncii prognozate, cu ajutorul unei formule de calcul.

Un nou proiect de HG precizează setul de indicatori necesari stabilirii/actualizării salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Aceștia vor fi: rata inflației anuale prognozate, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

Totodată, setul de indicatori pentru evaluarea anuală a impactului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată vor fi: rata sărăciei în muncă, rata sărăciei în rândul salariaților, rata sărăciei în rândul salariaților remunerați la nivelul salariului minim, rata sărăciei relative, inegalitatea distribuției salariale, inegalitatea veniturilor, rata ocupării forței de muncă, total și pe grupe de vârstă și sexe, costul unitar al muncii și cifra de afaceri pe sectoare de activitate.

În situația în care, atât rata medie anuală a inflației prognozate, cât și rata de creștere reală a productivității muncii prognozate indică modificări anuale de sub 1%, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată rămâne cel puțin la nivelul anului curent.

De asemenea, proiectul de act normativ prevede că, în situația în care raportul dintre valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prognozat aplicând formula și câștigul salarial mediu brut lunar este mai mic de 52%, se negociază în cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social.

Negocierea se va face într-o marjă cuprinsă între rezultatul formulei și evaluarea gradului de adecvare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ de 47%-52% al ponderii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în câștigul salarial mediu brut.

În aplicarea procedurii, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va avea ca atribuții, pe de o parte stabilirea, implementarea, monitorizarea și evaluarea mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, și pe de altă parte, prezentarea Raportului anual privind actualizarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În cadrul acestui proces, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va beneficia de expertiza unei instituții de cercetare specializate în analiza și evaluarea de impact a politicilor din domeniul pieței muncii.

Totodată, actul normativ prevede etapele Calendarului anual de implementare și de funcționare a mecanismului de stabilire a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, cu implicarea partenerilor sociali atât în Comisia de dialog social din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale cât și în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus