Creșterea de la 1 octombrie a salariului minim brut a fost un subiect abordat în ședința de Guvern de aseară, urmând să fie aprobată, cel mai probabil, săptămâna viitoare.
Guvernanții vor să majoreze atât salariul minim brut la nivel de economic, cât și pe cel minim pentru sectorul construcțiilor.
Salariul minim brut garantat în plată va crește cu 10%, de la 3.000 la 3.300 de lei, începând cu 1 octombrie.
În domeniul construcții salariul minim brut va crește cu 12,5% de la 4.000 la 4.500 de lei.
Nivelul a fost stabilit în cadrul Consiliului Național Tripartit, din care fac parte reprezentanți ai Guvernului și ai confederațiilor sindicale și patronale.
Totodată, a fost lansat în dezbatere publică și proiectul de HG pentru majorarea salariului minim la nivel de economie.
În ceea ce privește salariul minim în construcţii, acesta a fost stabilit prin modificarea Codului Fiscal și, ca urmare, va fi majorat prin proiectul de lege pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament.
Tot atunci urmează să fie aprobată și restrângerea facilităților acordate angajaților din sectorul construcțiilor, numai pentru salariile de până în 10.000 lei brut.
La nivel național, în prezent tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,96 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.
În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 milioane de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariați activi.
De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați.
Măsura creșterii salariului minim va avea impact asupra unor sectoare cum cum sunt comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie, cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.