Oferte locuri de munca top

Salariul brut in constructii: semnificativ mai mare decat in urma cu un an

Creșterea cheltuielilor cu salariile este semnificativă în construcții după diminuarea facilităților fiscale de care au beneficiat angajații din acest sector de activitate, după cum arată cele mai noi date furnizate de Institutul Național de Statistică.

Astfel, salariul mediu brut a fost în martie anul acesta de 6.980 lei, fiind mai mare cu aproape 20% față de cel din luna similară a anului trecut.

În același timp, creșterea salariului mediu net a fost mult mai puțin accelerată.

În martie anul acesta, în construcții, salariul mediu net a fost de 4.707 lei, mai mare cu circa 8% față de cel din martie anul trecut.

Creșterea salariilor din construcții a fost mai mică decât cea a salariilor medii per economie.

Aceasta pentru că salariul mediu net la nivelul întregii economii a crescut cu 14% în același interval de timp, ajungând în martie la 5.185 lei.

Per economie, în luna martie, câştigul salarial mediu brut a fost 8.502 lei, mai mare 17% decât în urmă cu un an.

Martie 2024 comparativ cu Februarie 2024

În luna martie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai mari creșteri salariale

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, în martie față de februarie, s-au înregistrat după cum urmează:

* Fabricarea produselor din tutun  42,1%;

* Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 35,6%;

* Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii  23,7%;

* Intermedieri financiare şi asigurări  21,9%;

* Telecomunicaţii  20,4%.

Cele mai mari scăderi salariale

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, în martie față de februarie, s-au înregistrat după cum urmează:

* Activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii -11,1%;

* Extracţia minereurilor metalifere -7%;

* Transporturi pe apă  -4,7%.

Sectorul bugetar

În sectorul bugetar, câştigului salarial mediu net a crescut în luna martie 2024 comparativ cu luna precedentă astfel: în sănătate şi asistență socială (+6,9%), în principal ca urmare a aplicării anumitor prevederi legale, în învăţământ (+4,6%), urmare reluării plății cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (+1,7%), prin începerea acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă) aferente anului 2024.

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum

Indicele câştigului salarial real a fost 106,8% în luna martie 2024 față de luna martie 2023.

Indicele câştigului salarial real a fost 105,9% în martie 2024 față de luna februarie 2024.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024

Sus