Urare An Nou 2024

Salariile in constructii, majorate de primele de sfarsit de an

Salariul mediu brut în construcții a înregistrat o creștere de 6,8% în decembrie față de noiembrie, ajungând la 5.392 de lei, potrivit datele furnizate de Institutul Național de Statistică.

Creșterea din ultima lună a anului s-a datorat, în mare parte, atribuirii primelor de sfârșit de an.

Față de decembrie 2021, salariul brut în construcții a fost mai mare cu 12%.

În același timp, câștigul salarial net din sectorul construcțiilor a ajuns în decembrie la 4.023 de lei, fiind mai mare cu 6,1% față de luna precedentă.

La nivelul economiei naționale, câştigul salarial mediu brut a fost în decembrie de 7.107 lei, în creștere cu 6,4% față de luna precedentă.

Salarial net a fost 4.398 lei, în creştere cu 6,2% față de noiembrie.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,4%.

Decembrie 2022 comparativ cu noiembrie 2022

În luna decembrie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Noi spatii de cazare si pentru evenimente, in provincie

De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi reducerilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net în luna decembrie s-au înregistrat după cum urmează:

* Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 53,1%;

* Extracţia cărbunelui superior şi inferior – 42,8%;

* Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – 38,6%;

* Transporturi pe apă – 30,5%.

Scăderile câștigului salarial mediu net faţă de luna noiembrie 2022 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori de încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).

Prima etapa a unui ansamblu cu peste 7 mii sc, in autorizare

În decembrie, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

* Silvicultură şi exploatare forestieră; pescuitul şi acvacultura – 25,2%;

* Fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a – 7,2%;

* Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor – 2,5%.

În sectorul bugetar, în luna decembrie 2022 s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistență socială (+1.6%), respectiv în administraţia publică (+0,7%).

În învăţământ, câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-4,2%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus