Oferte locuri de munca top

Salariile in constructii, mai mari ca anul trecut

Salariile în construcții au scăzut ușor în luna mai a acestui an comparativ cu luna precedentă, dar tot au fost mai mari față de aceeași lună a anului trecut, indică cele mai recenate date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS)

Conform INS, câștigul mediu net în acest sector a fost de 4.831 de lei, cu 3% mai mare față de mai 2024, dar cu 1,21% mai mic față de aprilie 2025.

Salariul brut a fost de 8.082 lei, cu 16% mai mare în mai 2025 față de mai 2024, dar cu 1,08% mai mic față de aprilie 2024.

La nivelul întregii economii, câştigul salarial mediu brut a fost 9.187 lei, cu -2,4% mai mic decât cel înregistrat în luna aprilie 2025.

Tot în luna mai, câştigul salarial mediu net a fost 5.508 lei, în scădere cu -2,5% față de luna precedentă.

Mai 2025 comparativ cu aprilie 2025

În luna mai 2025, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru Sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcţie de contracte / proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost la:

– activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale): 27,6%;

– extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale: 27,1%;

– fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor: 14,6%;

– activităţi de servicii anexe extracţiei: 12,1%.

Creșterile câştigului salarial mediu net faţă de luna aprilie 2025 au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (prime trimestriale sau anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar și de realizările de producție ori încasările mai mari (în funcţie de contracte / proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost la:

– transporturi pe apă: 4,1%;

– fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice: 4,1%;

– tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor: 2,9%;

– bolectarea şi epurarea apelor uzate: 2,6%.

Sectorul bugetar

În sectorul bugetar, în luna mai 2025, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în: învăţământ (+3%), ca urmare a reluării plății cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (+0,6%).

Câştigul salarial mediu net a scăzut uşor în sănătate şi asistență socială (-0,4%).

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum

Indicele câştigului salarial real a fost 102% în luna mai 2025, față de luna mai 2024.

Indicele câştigului salarial real a fost 97,1% în luna mai 2025, față de luna aprilie a acestui an.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus