Producătorii de case pe structura de lemn, reuniţi în asociaţia “Romwoodhouse” solicită bancherilorsă ia toate măsurile care se impun , în vederea stopării susţinerii şi încurajării activităţilor de construcţii locuinţe în regie proprie, prin acordarea de împrumuturi bancare.
În adresa trimisă Asociaţiei Române a Băncilor, producătorii susţin că legislaţia în vigoare nu defineşte desfăşurarea lucrărilor în regie proprie. Astfel, în conformitate cu legea 50/1991 republicată, nu prevede o asemenea reglementare.
Prin Ordinul nr.1430/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii nr50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii cap.6 , secţiunea 1 si 2 se prevăd anumite obligaţii ale investitorului/ beneficiarului / emitentului autorizaţiei, ulterioare autorizării proiectului.
Prin finanţarea acestora se încurajează şi se susţine evaziunea fiscala (Regie proprie = lipsă de contract , lipsă taxe plătite către bugetul statului), susţine ing. Constantin Branca, preşedintele asociaţei Romwoodhouse România.
Inspectoratul Teritorial de Munca din Iasi , încă din 2011 , a elaborat o propunere de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, prin care se solicita Interzicerea lucrărilor denumite – în „regie proprie” .
Din cauza celor ce aleg „regia proprie”, adică înteleg să se sustragă plăţilor de impozite şi taxe către bugetul statului , mii de firme anual dau faliment sau intra în insolvenţă, mai spune domnul Branca.
Am intalnit persoane fizice in tara si Franta care nu au nici o legatura cu dulgheria si productia caselor din lemn. Lucreaza dupa ureche , fara proiectare si nu mai vb de mese de montaj sau pistoale de cuie pneumatice.
Sper sa puteti organiza o asociatie a producatorilor pentru a scoate asa zisa regie proprie, unde ma inscriu cu placere .
Felicitari pentru cei din Iasi daca au reusit .