Oferte locuri de munca top

Romania trebuie sa investeasca 10,6 miliarde de euro pentru a aduce apa la comune

1158.jpg Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) dispune in acest an de un buget de 1,1 miliarde de lei pentru investitii in infrastructura rutiera, tehnico-edilitara si socio-educativa locala. Bugetul este insuficient si considerabil mai mic comparativ cu intervalul 2009-2011, in contextul in care doar pentru finalizarea celor aproape 2.900 de proiecte incepute de guvernarea precedenta sunt necesare 5,7 miliarde lei, a afirmat Liviu Dragnea, viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.
Din acest motiv, MDRAP a introdus criterii de prioritizare a investitiilor: data semnarii contractului, stadiul fizic al lucrarilor, populatia deservita, respectiv procentul de cofinantare din bugetul local. Alocarea nu se face pe criterii politice, fapt demonstrat de repartizarea uniforma a fondurilor in teritoriu, a tinut sa sublinieze ministrul Liviu Dragnea.
In prezent, 78% dintre comune nu beneficiaza de sistem de canalizare, iar 30% nu au nici macar retea de alimentare cu apa, fapt ce plaseaza Romania in coada clasamentului european. Pentru a conecta toate comunele la retele de apa si canalizare, sunt necesare investitii totale de 10,6 miliarde de euro.
Principalele surse de finantare pentru aceste lucraru sunt reprezentate de Programul Operational Sectorial de Mediu, derulat de Ministerul Mediului, care ar urma sa dispuna pana in anul 2020 de aproximativ 1,3 miliarde de euro pentru retele de apa (insa doar o parte din aceste fonduri vor reveni comunelor), precum si de Progranul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), gestionat de Ministerul Agriculturii, care va avea alocate in acest scop in jur de 400 milioane de euro in perioada 2014-2020. Prin urmare, diferenta dintre aceste alocari si necesarul investitional de 10,6 miliarde de euro, trebuie suportata din alte surse de finantare. Avand in vedere ca prin Programul Operational Regional nu pot fi alocate fonduri europene realizarea retelelor de apa din mediul rural, Ministerul Dezvoltarii deruleaza astfel de investitii din bugetul propriu, prin PNDL, a explicat domnul Dragnea.
In perioada urmatoare, Ministerul Dezvoltarii va cauta sa identifice un mecanism financiar prin care sa acopere arieratele autoritatilor publice locale, care insumeaza in prezent cateva sute de milioane de lei, a adaugat ministrul Dragnea.

Sus