România și Cehia au cea mai ridicată pondere, de 27%, a investițiilor în Produsul Intern Brut (PIB), în timp ce în Polonia aceasta abia atinge 17,7% din PIB, arată analiștii de la Erste Group.
Cu excepția Poloniei și Sloveniei, toate celelalte țări din Europa Centrală și de Est (CEE) au o pondere a investițiilor în PIB peste media UE de 22%.
În general, o rată mai mare sugerează investiții de capital puternice, ceea ce poate duce la o creștere economică mai mare în viitor.
Pe de altă parte, o rată mai scăzută poate indica o subinvestire.
Analiștii se așteaptă la o revigorare a activității investiționale în 2025, odată cu accelerarea fluxurilor atât din fondurile de coeziune, cât și din Mecanismul de Redresare și Reziliență.
Evoluții pe piețele financiare
Se pare că intervalul 5,05–5,10 pentru euro/leu este noua zonă de confort pentru banca centrală a României.
Comentariile recente sugerează că banca centrală va relua reducerile de dobândă în a doua jumătate a anului, rata fiind condiționată de stabilitatea fiscală și de o presiune mai redusă asupra monedei.
Negocierile pentru formarea unui nou guvern vor avea loc în viitorul apropiat.
Săptămâna acesta banca centrală a Ungariei are o ședință de politică monetară, iar analiștii Erste Group nu anticipează vreo modificare a ratei cheie. Euro/Coroana cehă este sub pragul de 25, euro/forintul maghiar se apropie de 403, iar rata euro/zloți polonezi este la 4,25.
Piața obligațiunilor din regiune a fost relativ stabilă săptămâna trecută, cu excepția României, unde randamentele au scăzut după victoria lui Nicușor Dan.
În Polonia, campania prezidențială intră în faza finală, turul doi fiind programat pentru duminică, 1 iunie.