Oferte locuri de munca top

Romania se imprumuta cu un miliard de euro

Romania a semnat cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare doua contracte de imprumut in valoare totala de aproximativ un miliard de euro.
Banii vor fi folositi pentru politici de dezvoltare dar si pentru reforma in sectorul sanitar, potrivit Ministerului Finantelor Publice
Astfel pentru politicile de dezvoltare imprumutul se ridica la 750 de milioane de euro care inseamna refinantarea datoriei publice, echilibrarea deficitului bugetului de stat dar si imbunatatirea functionarii pietei de energie si a pietei de capital, precum si masuri privind cadastrul si publicitatea imobiliara.
Pentru reforma sistemului sanitar imprumutul contractat este de 250 de milioane de euro si prevede: eficientizarea serviciilor prestate in spitale, intarirea asistentei medicale in ambulatoriu si mutarea centrului de greutate a serviciilor medicale catre acestea, dezvoltarea unor centre multifunctionale de sanatate in zonele slab deservite si a unor servicii de ingrijiri paliative, precum si alocarea mai eficienta a resurselor in vederea asigurarii sustenabilitatii financiare a sectorului. Durata implementarii este de 6 ani prin Ministerul Sanatatii.
Imprumutul a fost acordat pe o perioada de 18 ani iar fiecare imprumut va fi rambursat intr-o singura transa in 2032.

Sus