Țara noastră ar putea avea alocate 60,2 miliarde de euro fonduri europene pentru planurile naționale și regionale, potrivit propunerii Comisiei Europene privind Cadrul Financiar Multanual pentru perioada 2028 – 2034.
Cele mai mari alocări de fonduri europene vor reveni Poloniei, aproximativ 123,3 miliarde de euro, mai mult de dublu față de România.
Urmează apoi Franța, care ar urma să primească 90,1 miliarde de euro, Spania cu 88,1 miliarde și Italia cu 86,6 miliarde de euro.
La polul opus, cele mai mici sume sunt destinate statelor foarte mici: Luxemburg primește doar 0,6 miliarde euro, Malta 1,3 miliarde, iar Cipru 2,3 miliarde euro.
România are o alocare de 60,2 miliarde de euro, situându-se în zona superioară a clasamentului, mult peste alte țări din Europa Centrală și de Est.
Spre comparație, Ungaria va beneficia de 37,7 miliarde de euro, Bulgaria de 22,3 miliarde, iar Cehia de 29,4 miliarde.
UE va susține consolidarea infrastructurii strategice pentru mobilitatea militară
- Vor fi alocate 131 de miliarde de euro pentru Apărare și Spațiu prin Fondul European pentru Competitivitate, de cinci ori mai mult decât în actualul cadru financiar.
- Sprijin pe tot parcursul investiției, de la cercetare și dezvoltare la achiziție și comercializare.
- Creștere semnificativă a investițiilor în securitate cibernetică, infrastructură duală și apărare.
Cum va face diferența noul buget?
- Creșterea investițiilor în industria de apărare prin Fondul European pentru Competitivitate, cu instrumente financiare variate: granturi, capital, finanțare prin datorie, achiziții publice.
- Îmbunătățirea mobilității militare și consolidarea infrastructurii, inclusiv prin Connecting Europe Facility, pentru transportul rapid și eficient al trupelor și echipamentului militar în UE.
- Menținerea sprijinului pentru Ucraina și industria sa de apărare.
- Stimularea inovării și reducerea riscurilor tehnologice.
Un nou Fond european pentru competitivitate va investi în tehnologii strategice, în beneficiul întregii piețe unice, așa cum se recomandă în rapoartele Letta și Draghi.
Fondul, funcționând în baza unui singur cadru de reglementare și oferind o singură poartă de acces către solicitanții de finanțare, va simplifica și accelera finanțarea UE și va cataliza investițiile private și publice.
Noul buget pe termen lung va reuni fondurile UE implementate de statele membre și regiuni în cadrul unei strategii coerente, având în centrul său politica de coeziune și politica agricolă. Această strategie va fi implementată prin intermediul unor planuri de parteneriat naționale și regionale, mai simple și mai adaptate, pentru a maximiza impactul fiecărui euro. Planurile vor promova convergența și vor reduce disparitățile regionale. Acestea vor identifica investiții și reforme pentru a aborda mai bine provocările de mâine cu care se confruntă statele membre și regiunile Europei.
În plus, va exista o sumă minimă obligatorie pentru regiunile mai puțin dezvoltate, precum și o garanție că acestea vor primi în total cel puțin aceeași finanțare ca în cadrul pachetului financiar actual de coeziune.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025