Comisia Europeana propune sa majoreze nivelul creditelor de plata pentru anul 2014 cu 4,74 miliarde euro. Astfel Romania si celelalte state membre UE ar putea beneficia de un nivel mai ridicat de credite de plata in domeniul cercetarii si inovarii, educatiei si sprijinului pentru IMM-uri, precum si de un cost net mai redus in ceea ce priveste contributia la bugetul UE. Toate acestea sunt conditionate de aprobarea celei de-a treia recitificari bugetare din 2014 propusa de Comisia Europeana.
Proiectul de buget rectificativ raspunde nevoilor de plati suplimentare pentru programele UE care au fost consolidate pentru a sprijini redresarea economica a Europei. De asemenea, el acopera si politica de coeziune. Sunt necesare aproximativ 3,4 miliarde euro pentru a face fata cererilor de rambursare neobisnuit de ridicate introduse de statele membre, precum si pachetul de sprijin pentru Ucraina (250 de milioane euro pentru a acoperi plata primei transe in iunie 2014).
Comisia propune sa utilizeze marjele nealocate de sub plafonul de plati si sa recurga la un instrument special, si anume marja pentru situatii neprevazute 1.
In pofida majorarii bugetului, costul net pentru statele membre va fi semnificativ mai redus, si anume de 2,165 miliarde euro, deoarece Comisia va realiza venituri suplimentare de peste 1,5 miliarde euro, in principal din amenzile aplicate pentru incalcarea normelor din domeniul concurentei, respectiv de peste 1 miliard euro din executarea bugetului pe 2013.