Oferte locuri de munca top

RO-Cultura: finantari suplimentare pentru restaurarea monumentelor istorice

A intrat în vigoare schema de ajutor pentru acordarea de finanțare suplimentară în vederea restaurării monumentelor istorice finanțate în cadrul Programului RO-CULTURA.

Obiectivul schemei este alocarea de fonduri suplimentare proiectelor deja contractate în cadrul Schemei de ajutor de stat pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice în cadrul Programului.

Activitățile eligibile vizează restaurarea monumentelor istorice aferente proiectelor finanțate în cadrul contractelor de finanțare încheiate în baza schemei anterioare/de bază și aflate în derulare la momentul lansării apelului restrictiv de proiecte, a căror implementare este afectată de creșteri excepționale de prețuri generate de provocările economice actuale.

Următoarele condiții privind restaurarea/utilizarea monumentului istoric trebuie îndeplinite cumulativ:

* cel puțin 80% din capacitatea anuală a monumentului istoric ce face obiectul restaurării va fi utilizată, în termeni de timp sau de spațiu, în scopuri culturale;

* monumentul istoric nu poate avea, integral sau parțial, destinații/funcțiuni nonculturale, cu excepția acelor destinații/funcțiuni auxiliare activităților culturale;

* spațiile cu destinații/funcțiuni auxiliare activităților culturale nu pot ocupa, în termeni de timp sau de spațiu, mai mult de 20% din capacitatea anuală a monumentului istoric ce face obiectul restaurării;

* la finalizarea proiectului, întreg monumentul trebuie să fie restaurat/în bună stare de conservare, funcțional în integralitatea sa și redat circuitului public.

Ajutorul se acordă sub formă de prefinanțare, conform prevederilor incidente cuprinse în

contractul de finanțare, la solicitarea promotorului de proiect și depunerea raportului intermediar de progres însoțit de documente justificative.

Un patinoar va fi modernizat si extins cu aproape 71 mil euro

Valoarea brută totală a ajutoarelor de stat pentru investiții acordate unui promotor de proiect nu poate depăși:

* echivalentul în lei a 2.200.000 euro

sau

* diferența dintre costurile eligibile de investiții ale proiectului și profitul din exploatare aferent investiției. Profitul din exploatare se deduce din costurile eligibile ex ante, pe baza unor estimări rezonabile, efectuate de către beneficiarii eligibili în cadrul apelului restrictiv de proiecte.

Acordarea finanțării suplimentare este condiționată de depunerea unei hotărâri a autorității deliberative a administrației publice locale (Consiliul Județean, Consiliul Local), în cazul unităților administrativ-teritoriale, respectiv a ordonatorului de credite, organului de conducere sau de administrare, în cazul altor persoane juridice, prin care aprobă valoarea totală actualizată a proiectului și își asumă că, în cazul în care proiectul nu se finalizează până la data de 30 aprilie 2024, va aloca fondurile necesare pentru finalizarea proiectului din surse proprii până la data de 31 decembrie 2024 sau o altă dată ulterioară comunicată de Operatorul de Program.

Intensitatea ajutorului de stat pentru investiții în cadrul prezentei scheme este de până la 80% din totalul costurilor de investiții eligibil.

Cofinanțarea este obligatorie și va fi asigurată sub formă de numerar.

Perioada de valabilitate a schemei este până la data de 31 decembrie 2023.

Valoarea totală estimată a ajutorului de stat care va fi acordat pe întreaga durată de

aplicare a schemei este de 4.000.000 euro, respectiv valoarea estimată de 19.737.200 lei, la cursul mediu anual de 4,9343 lei/euro.

Numărul estimat de beneficiari de ajutor de stat în cadrul apelurilor restrictive de proiecte este de maximum 9.

 

 

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus