Oferte locuri de munca top

Republica Moldova: valoarea constructiilor in antrepriza a scazut cu 3,9 %

Companiile de constructii au efectuat lucrari de 726 de milioane de lei in primele trei luni ale anului, in scadere cu 3,9% fata de aceeasi perioada din 2013, potrivit Biroului National de Statistica de la Chisinau.
Pe elemente de structura a lucrarilor executate predomina efectuarea lucrarilor de constructii noi, volumul acestora ridicandu-se la suma de 455,7 milioane lei. Ponderea constructiilor noi a constituit 62,7% din volumul total al lucrarilor de constructii executate, fiind in crestere cu 6% fata de acelasi interval al anului precedent. Lucrarilor de reparatii capitale si curente le-au revenit 34,1% din volumul total al lucrarilor in antrepriza executate, in acest segment fiind investite aproximativ 160 de milioane de lei.
Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii s-a majorat la constructii ingineresti cu 0,6% fata de aceeasi perioada din 2013. La cladirile rezidentiale si nerezidentiale volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 11,9%, respectiv 1,8% fata de anul trecut.
Cele mai multe lucrari au fost executate de agenti privati, aproximativ 77,3% din volumul total, in valoare de 561 de milioane de lei, inregistrand o crestere anuala de 2,4%. Prin parteneriat public privat s-au desfasurat aproximativ 13% din totalul lucrarilor, investitiile ridicandu-se la 95 de milioane de lei, in scadere cu 39% fata de anul trecut.
Lucrarile date in antrepriza cu capital strain au totalizat 52 de milioane de lei, in crestere cu 72% fata de anul trecut, reprezentand o pondere de 7,2% din totalul lucrarilor, potrivit raportului BNS.

Sus