Oferte locuri de munca top

Repartitoarele determină costuri nereale

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obligativitatea montării repartitoarelor este incorectă și abuzivă, consideră deputatul Daniel Oajdea, care a făcut în acest sens și o propunere de modificare a legii 121/2014 privind eficiența energetică.

Deputatul Oajdea afirmă că repartitoarele nu sunt aparate de măsură omologate și că determină costuri nereale. El spune că s-a ajuns la situații absurde în care proprietarii de apartamente care au montate centrale termice plătesc pentru conductele de agent termic care le traversează apartamentul mai mult decât alte apartamente cu aceeași suprafață, racordate la sistemul centralizat.

În directiva 2012/27 a Uniunii Europene privind eficiența energetică se precizează că în cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor, pentru contorizarea energiei termice se utilizează (deci nu sunt impuse obligatoriu) repartitoare individuale de costuri pentru energia termică destinate măsurării consumului fiecărui corp de încălzire. Aceasta cu excepția cazului în care statul membru în cauză arată că instalarea unor astfel de repartitoare nu ar fi eficientă din punct de vedere al costurilor.

În aceste cazuri pot fi avute în vedere metode alternative eficiente din punct de vedere al costurilor privind măsurarea consumului de energie termică. Cea mai precisă și mai corectă soluție pentru această problemă o constituie contorizarea individuală.

Multe persoane au transmis biroului parlamentar sesizări potrivit cărora și-au montat repartitoare și au plătit mai mult pentru agentul termic comparativ cu anii anteriori, când nu aveau montate repartitoare în sezonul rece. Urmărind funcționarea lor au constatat că de fapt costurile le-au crescut, deși au procedat și la închiderea robinetelor caloriferelor.

Consumatorii au mai observat că numărul de unități crește chiar și atunci când robinetele sunt închise. Prin urmare, nici repartizarea costurilor folosind repartitoarele nu este o metodă sigură, fiind posibile abateri foarte mari în funcție de condițiile de exploatare care nu pot fi controlate și nici cunoscute.

Deși ordonanța nr 20/1992 prevede că mijloacele de măsurare utilizate în domenii de interes public se supun controlului metrologic, totuși Institutul Național de Metrologie nu a omologat repartitoarele ca aparate de măsură pentru măsurarea energiei termice, tocmai pentru motive enunțate anterior, spune deputatul Daniel Oajdea. Se consideră în mod injust că unitățile de calcul sunt proporționale cu consumul real pe care trebuie să îl achităm ca fiind al nostru.

Toate aceste motive l-au îndreptățit pe deputatul Daniel Oajdea să afirme că repartitoarele determină costuri nereale, pe care proprietarii de apartamente sunt obligați să le suporte deși nu este normal.

Sus