Urare Craciun 2024

Renovarile si materialele de constructie durabile pot stimula tranzitia ecologica a Europei

Construirea, utilizarea și demolarea clădirilor provoacă presiuni majore asupra mediului și climei, dar renovările inteligente care se concentrează pe utilizarea eficientă a energiei și a resurselor pot ajuta Europa să crească durabilitatea sectorului său de locuințe, potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu (AEM).

Raportul AEM „Abordarea amprentei de mediu și climatice a clădirilor” evaluează starea actuală a stocului de clădiri din Europa și analizează ceea ce este necesar pentru a face clădirile europene mai durabile.

Renovarea clădirilor existente folosind materiale durabile, îmbunătățind în același timp rezistența la climă și lucrul cu natura este esențială.

Raportul explorează, de asemenea, ce acțiuni de politică sunt necesare pentru a realiza acest lucru până în 2050.

Peste 30% din amprenta de mediu a UE provine din clădiri, ceea ce face din sectorul construcțiilor sectorul cu cel mai mare impact asupra mediului.

Aproximativ o treime din consumul de materiale al Uniunii Europene este destinat construcțiilor.

Utilizarea clădirilor reprezintă 42% din consumul total de energie și 35% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Dezafectarea clădirilor duce la cel mai mare flux de deșeuri din UE în funcție de greutate.

Deși ratele de reciclare a deșeurilor din demolări sunt ridicate, acestea conduc în principal la downcycling cu valoare redusă, se arată în raportul AEM.

Se așteaptă că îmbătrânirea populației și schimbarea climei vor schimba cerințele pentru utilizările speciale ale clădirilor în Europa.

Este probabil să fie nevoie de mai multe clădiri în orașe, iar clădirile trebuie să contribuie la soluții de mediu și climat, inclusiv economisirea și producția de energie, protecția împotriva pericolelor climatice și restabilirea naturii. notează raportul AEE.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus