România se confruntă cu provocări semnificative în atingerea obiectivelor tot mai ambițioase stabilite de Uniunea Europeană pentru eficiența energetică.
Legislația din țara noastră necesită o revizuire profundă pentru a îndeplini cerințele Directivei (UE) 2023/1791.
Această revizuire face obiectul unui nou proiect de OUG (atașat la finalul știrii), intrat în consultare publică.
Până la sfârșitul anului 2026, statelor membre care renovează mai mult de 3% din suprafața totală a clădirilor de pe teritoriul lor, în orice an, li se dea posibilitatea de a contabiliza excedentul în cadrul ratei anuale de renovare corespunzătoare oricăruia dintre următorii trei ani.
Un stat membru care renovează mai mult de 3% din suprafața totală a clădirilor de pe teritoriul său începând cu 1 ianuarie 2027 ar trebui să poată contabiliza excedentul în cadrul ratei anuale de renovare corespunzătoare următorilor doi ani.
Clădirile care sunt deținute/ocupate de organismele publice reprezintă o pondere semnificativă din parcul imobiliar.
Guvernul va stabili o rată anuală a renovărilor pentru clădirile deținute de organisme publice, în vederea îmbunătățirii performanței energetice a acestora și a transformării lor în clădiri cu emisii zero sau cel puțin în clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.
Totodată, vor fi luate măsuri adecvate pentru a facilita colectarea datelor și pentru a pune inventarul la dispoziția publicului.
Datele disponibile cu privire la caracteristicile parcului imobiliar, renovarea clădirilor și performanța energetică pot fi agregate de Observatorul parcului imobiliar al UE pentru a asigura o mai bună înțelegere a performanței energetice a sectorului clădirilor.
În ce privește achiziționarea anumitor produse și servicii, precum și achiziționarea și închirierea clădirilor, autoritățile contractante și entitățile contractante care încheie contracte de achiziții publice de lucrări, bunuri sau servicii trebuie să se ia decizii de cumpărare eficiente din punct de vedere energetic, precum și să aplice principiul „eficiența energetică înainte de toate”.
Astfel, ”în cazul clădirilor ocupate de organismele publice, încheierea contractului de închiriere se face numai cu respectarea de către proprietarul clădirii a clauzelor contractuale legate de renovarea energetică a clădirii pentru îndeplinirea cel puțin a cerințelor de performanță energetică stabilite pentru clădirile cu consum de energie aproape egal cu zero, în cazul lucrărilor de renovarea majoră a acestora, așa cum este definită în Legea nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”
Este important să se monitorizeze modul în care sunt luate în considerare cerințele de eficiență energetică de către autoritățile contractante și entitățile contractante în cadrul achizițiilor de produse, de clădiri, de lucrări și de servicii, prin asigurarea faptului că sunt făcute publice informațiile cu privire la impactul asupra eficienței energetice.
Descărcați aici