Solplanet x AeroFix

Renovare apartament – 3 lucruri pe care trebuie să le știi dacă nu ai mai trecut prin asta

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/blue-paint-beside-blue-paint-roller-1166431/

 

Procesul de achiziție al unui apartament este adesea urmat de cel de renovare. Conceptul de a face un credit la bancă și a avea propria casă este unul des întâlnit la noi în țară. Pentru că este o achiziție pe termen lung, criteriile care se iau în considerare sunt multiple. Desigur, bugetul va fi întotdeauna un factor de selecție.

Oferta de apartamente de vânzare este una vastă. Cu toate acestea, apartamentul perfect nu există. Se fac compromisuri, fie că se alege un apartament spațios, dar departe de metrou sau de unul în imediata apropiere a punctelor de interes, fără să fie renovat.

Multe dintre apartamentele în blocurile vechi necesită renovare. Chiar dacă au un cost mai mic de achiziție, prețul final se dă în urma procesului de renovare.

Dacă este pentru prima dată când renovezi un apartament, iată mai jos 3 lucruri la care să fii atent.

Estimarea bugetului

Fiecare cutie de vopsea sau adeziv costă. Materialele de care ai nevoie într-un apartament sunt numeroase și variate, în plus prețurile se adună și totalul poate fi cu mult mai mare decât ce ai estimat.

Este important să pui pe hârtie tot ce va implica renovarea ta. Ai nevoie de o nouă instalație electrică, de aparate de aer condiționat, de uși noi, de geamuri termopan? Nu pierde din vedere nimic și află prețul în amănunt pentru fiecare investiție.

Renovarea unui apartament de 2 camere poate ajunge între 10.000 – 15.000 euro. Ține cont că și manopera are un cost semnificativ, pentru 2 camere poți plăti 2000-2500 euro.

Meșteri sau firmă

Vei avea probabil 2 oameni care îți vor lucra în apartament pentru a îl renova. Poți apela la meșteri (care au mai lucrat la prietenii tăi) sau poți contacta o firmă, să încheiați un contract.

Pentru ca lucrarea de renovare să se termine la data dorită de tine, să te muți așadar cât mai repede, este importantă seriozitatea, să se respecte programul.

Dacă optezi pentru firmă, costurile sunt mai mari, însă ține cont că vei economisi timp semnificativ. Nu va trebui să umbli după materiale, să le transporți la apartament. Este în grija firmei să se ocupe de tot. În plus, în contract se menționează costul, data de livrare și toate acțiunile pe care le implică renovarea. Ai așadar siguranța lucrului făcut la timp.

Pe de cealaltă parte, meșterii îți spun pe parcurs că mai trebuie o găleată de vopsea, un adeziv. Dacă în timp ce lucrează la tine mai primesc o ofertă, este posibil să îi vezi că vin mai rar la lucru și cel mai probabil termenul limită se va depăși.

Prețuri dintre cele mai variate

După ce s-a terminat partea grea cu îndreptarea pereților, montarea gresiei, faianței, a parchetului, a văruirii, așadar muncitorii au plecat și s-a încheiat șantierul, urmează achiziția mobilei, a electrocasnicelor.

Prețurile variază foarte mult în funcție de materiale. Vrei ca mobila de bucătărie să fie din pal sau din MDF (vopsit sau înfoliat)? În funcție de tipul de mobilă, poți face o bucătărie la comandă cu 3500 lei sau cu peste 7000 lei.

Investești mai mult în cadrul de pat sau în salteaua propriu-zisă? O saltea poate costa 600 lei sau 3500 lei ori mai mult în funcție de variate caracteristici.

Este important să așezi pe hârtie care sunt prioritățile pentru tine și familia ta, pentru ce vei plăti mai mult și pentru ce nu.

Pune întrebări, vezi diferențele între ce oferă un produs și altul, ține cont de bugetul pe care îl ai, realizează un raport calitate – preț și alege ce este mai bun pentru tine.

Renovarea apartamentului este un proces care necesită implicarea și devotamentul tău, astfel încât rezultatul să fie cel așteptat. Mult spor!

Sus