Oferte locuri de munca top

Renegocierea PNRR: Proiecte de 6,3 mld euro sunt imposibil de realizat la termen

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru

România se află în plin proces de renegociere a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a salva o parte din fondurile care riscă să fie pierdute.

Din cele 7,8 miliarde euro (componenta de împrumut) aflate în pericol din cauza întârzierilor și a proiectelor imposibil de realizat, Guvernul a selectat un pachet de 2,54 miliarde euro, proiecte de care Comisia Europeană nu era convinsă că pot fi realizate la termen. „Am strâns dovezi că pot fi terminate până la sfârșitul lui august 2026, deci pot rămâne în componenta de împrumuturi din PNRR”, a spus Pîslaru.

Comisia Europeană blocase discuțiile cu România din lipsa asumării la nivel politic. „Până acum, politicienii sperau ca cineva de la Bruxelles să elimine proiectele problematice, în loc să recunoaștem că unele nu se mai pot face”.

În ultimele săptămâni, sub coordonare directă a lui Ilie Bolojan, au fost actualizate informațiile tehnice despre proiectele cu risc, astfel încât să nu fie scoase din PNRR.

Ce se pierde și ce rămâne
Potrivit ministrului Pîslaru, „este important să recunoaștem că o serie de proiecte nu se mai pot face”. Din cele 7,8 miliarde euro în discuție, aproximativ 6,3 miliarde sunt considerate proiecte imposibil de implementat până în 2026.

Totuși, în PNRR vor rămâne 8,7 miliarde euro (componenta de împrumut), la care se adaugă un pachet suplimentar de 540 milioane euro, destinat rezilienței. Totodată, ministrul a vorbit despre viitoare injectării de capital în Banca de Dezvoltare.

Guvernul a identificat, împreună cu ministerele coordonatoare, proiectele care pot fi salvate. Printre domeniile vizate se află:

  • Valul renovării;
  • Suplimentarea fondurilor pentru școli verzi și infrastructura universitară;
  • Digitalizare și energie;
  • Ministerul Mediului – vor rămâne cele 2.000 ha de împăduriri și proiectele de apă-canal;
  • Ministerul Sănătății – se reduce lista inițială, rămânând fezabile 12 spitale (față de 5 inițiale, plus încă 7 adăugate).

Zero pierderi la granturi
„Vreau să precizez că avem confirmarea faptului că România nu va pierde niciun euro din componenta nerambursabilă. Acesta este obiectivul prioritar. Nu există, în acest moment, vreun risc”, a subliniat ministrul. Negocierile se concentrează pe partea de împrumuturi.

Ce urmează

Ministerele trebuie să trimită în continuare documentele justificative, iar săptămâna viitoare vor avea loc noi discuții tehnice cu Comisia Europeană, pentru simplificarea jaloanelor și a descrierilor jaloanelor „Vom lucra cot la cot cu Comisia pentru a simplifica jaloanele. Am avut unul dintre cele mai stufoase PNRR-uri, cu aproape 500 de jaloane, dintre care mai sunt în prezent 378”, a explicat Pîslaru.

De asemenea, până la finalul lunii iulie, România va transmite Comisiei Europene noua versiune revizuită a PNRR. „Cea mai importantă constatare este resetarea modului în care Comisia lucrează cu noi”, a conchis ministrul.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus