Urare Craciun 2024

Reguli noi pentru proiectarea si construirea unitatilor de invatamant

Proiectarea și construirea școlilor și liceelor se vor face după noi reguli pentru a permite alinierea cu prevederile din Planul Național de Redresare și Reziliență (fisier atasat).

Aceasta ca urmare a reformelor stabilite în Pilonul VI al PNRR, componenta Educație, ce prevede eficientizarea cadrului normativ pentru asigurarea standardelor de siguranță și calitate, prietenoase cu mediul.

Un aspect important al procesului de revizuire a constat în definirea noilor cerințe privind eficiența energetică a clădirilor pentru școli și licee și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale în cadrul unităților de învățământ, în acord cu cerințele de performanță energetică propuse prin PNRR.

Totodată, vor fi eliminate prevederile contradictorii cu legislația națională privitoare la stabilirea oportunității investițiilor publice și la autorizarea lucrărilor de construcții.

Economie de energie și izolare termică

La proiectarea clădirilor pentru școli și licee se va ține seama și de prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, referitoare la obligația ca acestea să fie clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero, prin realizarea unei anvelope a clădirii corespunzătoare, prevederea unor sisteme tehnice performante precum și prin acoperirea necesarului de energie cu energie din surse regenerabile în proporție de minimum 30%.

Ansamblu cu cinci blocuri in Capitala, proiect al unui cunoscut dezvoltator

Utilizare sustenabilă a resurselor naturale

Legat de utilizare sustenabilă a resurselor naturale vor fi avute în vedere și:

* utilizarea senzorilor de prezență sau a unui sistem de control al iluminatului pe holuri, grupuri sanitare și în spațiile care nu necesită a fi iluminate permanent, în vederea reducerii consumului de energie

* materialele și echipamentele utilizate pentru instalațiile electrice vor fi cu întârziere la propagarea flăcării, cu emisie redusă de fum și fără halogeni.

* apa pluvială de la nivelul acoperișului va fi colectată pentru utilizarea ulterioară în vederea irigării spațiilor verzi sau a culturilor agricole. În acest scop va fi realizat un sistem suprateran sau subteran de rezervoare pentru apă.

* se recomandă amenajarea unei zone de realizare a compostului, pe baza materialului vegetal rezultat din lucrări de întreținere a spatiilor verzi sau din resturi vegetale rezultate la prepararea mesei și gătit.

Cladire cu 16 niveluri, autorizata, in Bucuresti

În cazul unităților de învățământ situate în mediul urban, la construirea corpurilor de clădire noi, se recomandă implementarea uneia dintre următoarele măsuri:

* se realizează acoperișuri verzi cu suprafața verde egală cu cel puțin 30% din suprafața la sol a corpurilor de clădire, de tip intensiv, semiextensiv, cu sistem de irigare integrat;

https://www.arenaconstruct.ro/specialisti-in-constructii/

* se realizează fațade verzi, pe laturile cu expunere S-E, S sau S-V, cu însorire mediată de cel puțin 3 ore / zi la solstițiul de iarnă și 4,5 ore / zi la echinocțiu, conform studiului de însorire, având suprafața verde de cel puțin 12,5% din suprafața totală a acestor fațade, cu sistem de irigare integrat pentru plante agățătoare, cu rădăcini la nivelul solului, sau dispuse în containere la orice cotă sau sistem hidroponic. 0)

 

Descărcați aici

Normativ

Poate fi descărcat până pe data de 20 mai.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

Sus