Asigurarea numărului minim de locuri de parcare aferent investițiilor din Sectorul 6, precum și condițiile de proiectare a acestora la faza documentații de urbanism (P.U.D.) și la faza autorizației de construire au fost stabilite printr-un regulament local aprobat de edilii Sectorului 6.
Astfel, aprobarea documentațiilor de urbanism și emiterea autorizațiilor de construire pentru toate investițiile din sectorul 6 pentru care se va depune cerere de emitere a certificatului de urbanism se vor realiza în conformitate cu noile condițiile (Regulament atasat).
Numărul minim de locuri de parcare ce trebuie asigurate se stabilește în funcție de destinația și capacitatea construcției, conform H.C.G.M.B. nr. 66/2006.
Necesarul de locuri de parcare va fi asigurat pentru fiecare tronson de clădire sau pentru fiecare clădire în parte. În cazul autorizării etapizate pe tronsoane, în fiecare autorizație de construire va fi menționat numărul de locuri de parcare aferent tronsonului/clădirii autorizate din ansamblu.
Locurile de parcare ce trebuie asigurate pentru vizitatori vor fi amenajate exclusiv la nivelul solului dacă proiectul prevede locuri de parcare amenajate la sol. Dacă numărul de locuri de parcare pentru vizitatori excede numărul de locuri de parcare amenajate pe sol, se vor putea amenaja locuri de parcare pentru vizitatori și la primul nivel subteran/suprateran ale clădirii cu obligația semnalizării acestora.
Pentru imobilele cu arie desfășurată supraterană mai mare de 1.000 mp, lângă intrarea în imobil va fi amenajat un loc de staționare destinat exclusiv autovehiculelor de aprovizionare, livrare marfă și de intervenție în caz de urgență.
In toate parcările amenajate vor fi prevăzute locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, configurate și semnalizate corespunzător, în conformitate cu legislația în vigoare:
* numărul de locuri de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități va fi de 4% din numărul total al locurilor de parcare;
* locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități vor fi amplasate cât mai aproape de intrarea în clădiri, nu mai departe de 50,00 m de aceasta.
Următoarele condiții vor trebui respectate în cazul folosirii sistemelor de parcare „multiparking”:
* Sistemele de parcare „multiparking” pot fi amplasate în interiorul clădirilor, la nivelurile la care sunt prevăzute spații pentru parcarea autovehiculelor, sau în clădiri independente cu destinația de parcare. Se permite amplasarea lor pe teren cu condiția ca soluția tehnică să prevadă un singur loc de parcare suprateran pe sistem;
* Sistemele de parcare „multiparking” pot fi utilizate pentru clădirile rezidențiale doar dacă este asigurată utilizarea independentă a locului de parcare pentru fiecare unitate locativă în parte. Nu sunt acceptate derogări pentru sisteme tip valet-parking;
* Locurile de parcare pentru vizitatori nu pot fi prevăzute în sisteme multiparking;
* Prin sistemele de parcare tip “multiparking” se pot asigura maxim 20% din necesarul de locuri de parcare al clădirii sau al tronsonului de clădire.
Următoarele condiții vor trebui respectate în amenajerea parcajelor la sol:
* Se vor respecta prevederile NP 132-93;
* În cazul amenajării parcajelor pe sol (teren neimpermeabilizat), în zona alocată parcărilor se va planta un arbore la fiecare 4 locuri de parcare;
* În cazul amenajării parcajelor peste clădiri subterane se va planta un arbore la fiecare 4 locuri de parcare, pe terenurile rezervate pentru amenajare de spații verzi în incintă;
* Arborii vor avea o circumferință a trunchiului de minim 14-16 cm, cu înălțime liberă a acestuia de minim 2,0 m, cu trei transplantări și nu trebuie să aibă forme conduse / obținute artificial;
* Dacă proiectul prevede sisteme de producere a energiei alternative ce au ca efect umbrirea locurilor de parcare, arborii pot fi plantați în zona destinată spațiilor verzi;
* Zona parcajelor amenajate la sol sau peste clădiri subterane vor fi înconjurate cu un gard viu de min. 60 cm înălțime.
Pentru clădiri de locuințe colective cu mai mult de 6 apartamente, se va asigura un spațiu destinat depozitării bicicletelor integrat clădirii principale, la nivelul parterului, demisolului sau în nivelurile subterane, sau adiacent acesteia, cu capacitate minimă de 1 bicicletă pentru două unități locative.
Pentru celelalte tipuri de funcțiuni se vor prevedea câte un loc de depozitare a bicicletelor la fiecare 10 utilizatori.
Pentru fiecare clădire sau pentru fiecare tronson de clădire – pentru care este necesară asigurarea a mai mult de 10 locuri de parcare investitorul/dezvoltatorul va fi obligat să instaleze tubulatura încastrată pentru cablurile electrice pentru fiecare loc de parcare prevăzut, pentru a permite instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice.
Pentru fiecare clădire sau pentru fiecare tronson de clădire nerezidențială care are mai mult de 10 locuri de parcare investitorul /dezvoltatorul va fi obligat să instaleze cel puțin un punct de reîncărcare pentru vehicule electrice, precum și tubulatura încastrată pentru cablurile electrice pentru cel puțin 20% din locurile de parcare prevăzute, pentru a permite instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice. Locurile de parcare vor fi identificate pe piesele desenate, descrise în piesele scrise și menționate expres în Autorizația de Construire. (conform prevederilor Legii nr. 372/2005 – republicată, art. 15 alin. 1).