Urare Craciun 2024

Reguli noi pentru intocmirea bugetelor ordonatorilor de credite

Forma de prezentare a programelor bugetare, conținutul acestora şi modalitatea de elaborare a indicatorilor de rezultat şi/sau eficiență, precum şi modul de monitorizare a execuţiei programelor bugetare au fost stabilite într-un nou proiect de Hotărâre de Guvern

Astfel, programele finanțate din fonduri publice ar urma să fie evaluate în funcţie de obiectivele propuse.

Programele bugetare vor trebui să fie realizate pe baza unei planificări strategice, care va muta accentul de la un management bazat pe administrarea resurselor alocate la o abordare axată pe obţinerea rezultatelor planificate.

Această modificare vine în contextul în care România și-a asumat prin Programul Naţional de Redresare și Rezilienţă (PNRR) reforma procesului decizional, inclusiv prin operaţionalizarea unui sistem de bugetare pe bază de programe care să conducă la obiective, rezultate, performanţe.

Astfel, conform unui proiect de Hotărâre, reorientarea către un management de performanţă va presupune ca politicile publice şi programele care le finanţează să fie evaluate în funcţie de performanţele acestora.

O licitatia anulata trebuie sa fie reluata 

Acest efort implică folosirea indicatorilor de performanţă, care permit evaluarea progresului realizat efectiv în comparaţie cu ţintele stabilite anterior.

Vor fi stabilite obiective, ţinte, rezultate ale acţiunii (outputs) şi rezultate ale politicii publice (outcomes) clare, precum şi a indicatorilor care să permită atât dezbateri ex-ante riguroase asupra politicilor publice ce urmează a fi finanţate, cât şi o evaluare transparentă şi argumentată a felului în care programele bugetate au atins obiectivele şi ţintele politicii publice.

Programele bugetare vor avea în vedere următoarele:
* o nouă modalitate de alocare a fondurilor publice și folosirea unui nou sistem de management;
* un mecanism eficient de supraveghere a utilizării resurselor alocate;
* posibilitatea unei planificări multianuale a alocării resurselor bugetare;
* un instrument nou care asigură legături între intrări de resurse și rezultate obţinute, între fondurile bugetare şi politicile (priorităţile) finanţate;
* predictibilitate în utilizarea resurselor bugetare destinate finanţării politicilor publice propuse la finanţare prin proiectul de buget şi urmărirea execuţiei acestuia;
* predictibilitatea întregului proces bugetar.

Noua metodologie de elaborare şi execuție a programelor bugetare va fi aplicată la elaborarea proiectul de buget pe anul 2023.

 

Descărcați aici Proiectul de Hotărâre

 

 

Login Required

 

 

 

 

\

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus