Registrul Comerțului a avut întârzieri semnificative în procesarea documentelor, deși se află într-o perioadă de digitalizare. Este necesară, așadar, asigurarea, în regim de urgență, a capacității administrative adecvate de funcționare a Oficiului Național al Registrului Comerțului, consideră inițiatorii unui nou proiect OUG.
Astfel, urmează să fie reîncadrați ca registratori, la cerere, personal de specialitate juridică – consilieri juridici, acordându-se un termen de 15 zile pentru depunerea cererilor.
O a doua soluție propusă vizează exercitarea temporară, pe o perioadă de 1 an, de către personalul cu funcții de conducerea a controlului prealabil înregistrării în registrul comerțului (așadar a atribuțiilor specifice funcției de registrator).
De asemenea, va fi redus numărul de documente sau informații ce se eliberează profesioniștilor la înregistrare, pentru a fi create premisele reconfigurării modului de distribuire a resurselor umane disponibile în realizarea operațiunilor administrative aferente etapelor procedurale ale înregistrării.
Inregistrările on-line au dus la creșterea semnificativă a volumului de muncă al registratorilor
La momentul punerii în funcțiune a noii infrastructuri informatice, pentru cererile aflate în diferite etape de soluționare (3.977 de cereri), a fost necesar ca operațiunile aferente înregistrării să fie executate manual, întrucât aceste cereri nu erau compatibile cu noile funcționalități.
În perioada de suspendare a activității instituției în vederea utilizării integrale a noului sistem informatic au fost primite, în continuare, cereri de înregistrare prin celelalte modalități de depunere (e-mail, poștă sau corespondență).
Acestea au fost înregistrate în paralel cu cererile primite pe noul sistem informatic, fapt ce a condus la creșterea semnificativă a volumului de muncă, nivelul fiind peste capacitatea resurselor umane disponibile.
Totodată, a crescut semnificativ și numărul cereri de înregistrare ce necesită operațiuni de procesare pentru mai multe categorii de date și eliberarea de mai multe documente de înregistrare (cum ar fi înființare firmă, modificări obiecte de activitate, autorizări desfășurare de activități, înființare/desființare puncte de lucru).
Astfel, comparativ cu perioada corespondentă a anului trecut (26 iulie 2023 – 2 septembrie 2023), când s-au înregistrat 257.711 de solicitări, din care 152.509 de solicitări online, în perioada 26 iulie 2024 – 2 septembrie 2024 s-au înregistrat 291.995 de solicitări, din care 190.972 de solicitări online.