Noi obligații ar putea să fie impuse instituțiilor publice în ceea ce privește reducerea riscului seismic al clădirilor. Acestea au fost incluse într-o propunere legislativă inițiată de mai mulți senatori și deputați USR.
Parlamentarii susțin că între obligațiile impuse în sarcina instituțiilor publice cu privire la clădirile de interes și utilitate publică, în cuprinsul Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor nu se regăsește în mod expres o obligație esențială, și anume elaborarea și aducerea la cunoștința publicului a unui plan de măsuri de protecție în caz de cutremur.
Această lacună legislativă poate conduce la un răspuns necoordonat și ineficient în situații de urgență, punând în pericol siguranța cetățenilor și a funcționarilor publici.
Astfel, inițiatorii noului proiect legislativ propun instituirea obligației pentru toate instituțiile publice de a elabora, implementa și comunica public un plan de acțiune în caz de cutremur.
Această obligație va include elaborarea unui plan de acțiune în caz de cutremur, care să prevadă proceduri clare pentru evitarea pagubelor asupra persoanelor aflate în interiorul și proximitatea clădirilor de interes și utilitate publică.
Fiecare conducător al instituțiilor publice în patrimoniul cărora există clădiri de interes și utilitate publică va fi obligat să elaboreze planul de acțiune în caz de cutremur, indiferent dacă respectivele clădiri au sau nu risc seismic.
Similar cu planul de evacuare în caz de incendiu, un plan de acțiune în caz de cutremur poate conține, fără a se limita la ele, recomandări cu privire la conduita adoptată în eventualitatea producerii unui seism, marcarea adecvată a pereților de rezistență, a amplasamentului grinzilor solide, etc.
Mai mult, conducătorii instituțiilor ar urma să aibă obligația aducerii la cunoștință publicului a acestui plan, prin afișarea la loc vizibil, prin demararea unor sesiuni de instructaj cu personalul angajat, prin postarea pe site-ul instituției etc.