Creșterea economică în regiunea Europei și a Asiei Centrale este estimată la 1,2% în 2016, creșterea fiind încetinită în principal de recesiunea din Rusia, ţară responsabilă de 40% din PIB-ul regiunii, care a fost afectată de preţul petrolului.
Excluzând Rusia creșterea din regiune a fost de 2,4% cu o încetinire a economiei din Turcia, afectată la rândul ei de incertitudine politică, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.
Economia Rusiei a scăzut cu -0,6% în 2016, o scădere mai mică decât cea așteptată ca urmare a anulării unor prevederi fiscale și a injectării cu capital și lichidităţi în sectorul bancar. Deprecierea monedei a fost de asemenea un factor facilitator. În Azerbaijan și Kazahstan economia a scăzut cu -3% respectiv -0,9%.
Creșterea economică a Moldovei a fost de 2,2% în 2016.
De asemenea creșterea în Uniunea Europeană rămâne puternică. Rezultatul perioadei a continuat să crească în Albania, Croaţia, România și Serbia mulţumită cererii interne în creștere. Creșterea a încetinit în Ungaria, Polonia și Turcia în 2016.
Creșterea economică în regiune este prognozată la 2,4% în 2017 pe fondul creșterii încrederii investitorilor. Prognoza mai depinde și de revenirea preţurilor produselor dar și de rezolvarea tensiunilor geopolitice.
Economia din Rusia ar putea să avanseze cu 1,5% anul acesta. Creșterea economică a Ucrainei a fost estimată la 2%. În Europa Centrală economiile rămân în creștere. Economia României ar putea crește cu 3,7% în 2017 după o creștere de 4,7% în 2016. În Ungaria investiţiile în infrastructură vor duce creșterea economică până la 2,6% anul acesta.
Principalele riscuri sunt scăderea preţurilor produselor, perturbaţii în piaţa financiară, indecizie politică și tensiuni geopolitice.
Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! Aboneaza-te la newsletter – click aici!
Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016