Oferte locuri de munca top

Reacţii din industrie după aprobarea pachetului de măsuri pentru certificatele verzi

Reprezentanţii industriei la nivel european și-au manifestat o atitudine aprobatoare faţă de pachetul de măsuri privind certificatele verzi, recent aprobat de autorităţile europene. Aceștia consideră însă că există o serie de îmbunătăţiri care ar putea fi aduse pachetului ETS (Emissions Trading System).

“Membrii Parlamentului European au generat un Raport care încearcă să găsească un echilibru între protecţia mediului limitând impactul asupra competitivităţii industriale. Se mai pot face multe îmbunătăţiri”, a declarat Axel Eggert, director general al Eurofer.

Reprezentanţii industriei oţelului consideră că pentru cel puţin 10% din cele mai performante instalaţii din producţia de oţel nu trebuie să existe taxe suplimentare.

La aspecte pozitive Eurofer menţionează flexibilitatea distribuţiei alocărilor între licitaţie și alocare directă.

Reprezentanţii Cefic, organizaţia europeană a industriei chimice, consideră că Parlamentul European a aprobat niveluri rezonabile de alocări gratuite pentru industrie . Peste 1300 de unităţi din industria chimică intră sub incidenţa noului pachet de reguli acesta fiind unul dintre cele mai afectate sectoare.

Votul reprezintă o abordare pragmatică a Parlamentului, între nevoia de a sprijni reducerea emisiilor de carbon dar și de a se asigura că UE rămâne atractivă pentru companiile chimice. Volumul propus pentru alocarea în industrie se apropie de promisiunea Consilului European și cele mai performante instalaţii din toată industria vor primi suficiente alocări.

“Aceste reforme sunt foarte importante pentru că trebuie să facem faţă competiţiei în creștere din  Asia și SUA. Cel mai important comsia a decis eliminarea abordării pe niveluri care ar fi discriminate anumite sectoare ale producţiei industriale”, a declarat Marco Mensink, director general al Cefic.

La capitolul schimbări în bine reprezentanţii din industria chimică menţionează existenţa unui fond UE pentru compensaţii indirecte care vor asigura o abordare uniformă mai ales ale sectoarelor care consumă multă energie electrică precum unităţile producătoare de clor.

Cefic le cere reprezentanţilor europeni să aprofundere analiza asupra impactului pe termen lung a reformelor.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus