Oferte locuri de munca top

Reabilitarea cladirilor monument-istoric: finantari mai flexibile

A fost propusă o soluție pentru a facilita realizarea lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea structural – arhitecturală a anvelopei clădirilor monument-istoric.

Având în vedere faptul că principala problemă o reprezintă costurile și lipsa fondurilor pentru a suporta o astfel de investiție, colaborarea între autoritățile publice locale și deținătorii clădirilor monumente istorice este modul prin care reabilitarea acestora ar putea fi realizată cu succes.

Propunerea a fost înaintată de un senator URS-PLUS, aceasta fiind înregistrată la Senat pentru dezbatere.

În prezent, autoritățile publice locale elaborează programe multianuale pentru reabilitare structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor, însă programele sunt birocratizate excesiv, redactate greoi, fiind foarte dificil pentru deținătorii unor astfel de clădiri să le acceseze.

Autoritățile administrației publice locale pot asigura prin bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în procent de 50% cofinanțarea cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenție la clădirile monument istoric, la:

* clădirile amplasate în ansambluri și situri clasate ca monument istoric, în zonele de protecție a monumentelor istorice

* la clădiri protejate datorită valorii lor culturale prin planuri urbanistice generale

* la clădirile din zonele construite protejate sau din centrele istorice ale localităților

* la clădirile din din stațiunile/localităţile/zonele turistice, balneare, climatice şi/sau balneoclimatice.

Senatorul propune ca procentul de cofinanțare din bugetul local să fie de maximum 50% din valoarea reabilitării structural-arhitecturală a clădirilor istorice, în funcție de bugetul destinat acestor lucrări și de numărul clădirilor care necesită intervenții. Procentul fix de 50% cofinanțare din bugetul local impus de legislația actuală reprezintă un efort bugetar foarte mare pentru autoritățile publice locale, numărul clădirilor pentru care se acordă această cofinanțare fiind foarte mic, explică acesta.

Astfel, pentru a creşte numărul clădirilor monumente istorice reabilitate e nevoie ca autorităților publice locale să li se permită să decidă procentul de cofinanțare cu care pot participa la reabilitarea structural-arhitecturală a clădirilor istorice.

Autoritățile locale vor putea să cofinanțeze reabilitările clădirilor istorice în funcție de bugetul avut la dispoziție și în funcție de numărul clădirilor care necesită astfel de intervenții.

Prin această modificare a procentului maximal al cofinanțării, autoritățile locale ar putea stabili programe multianuale și regulamente aferente acestora, accesibile unui număr mult mai mare de deținători de clădiri istorice care necesită reabilitări.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2021

Sus