Oferte locuri de munca top

Reabilitarea canalizării fără săpătură la Oradea

mO nouă tehnologie de reabilitare a canalizării fără săpătură se efectuează în premieră în Oradea, pe Calea Aradului.

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat această nouă tehnologie prin comparație cu metoda clasică de reabilitare a conductelor de canalizare, prin spargerea asfaltului și săparea de șanțuri. Astfel, s-a putut face o comparație clară între lucrările de reabilitare clasică a canalizării, desfășurate pe strada Constantin Brâncoveanu, unde strada a fost spartă şi circulaţia blocată, fiind nevoie să se sape la o adâncime de 4 metri, și cele efectuate prin noua metodă, pe Calea Aradului, unde se lucrează doar în dreptul capacelor de canalizare, fără a se sparge asfaltul şi fără oprirea circulaţiei.

Această nouă tehnologie se realizează după un patent japonez, prin firma Gavella. Ea se foloseşte în Europa de 15 – 20 de ani, însă este aplicată pentru prima oară la Oradea. Lucrările de reabilitare a canalizării se efectuează fără săpătură, prin cămășuire, realizată de roboţi în interiorul vechii conducte. Metoda prezintă mai multe avantaje, prin faptul că nu presupune nici un fel de inconvenient creat de distrugerea asfaltului, săparea în adâncime, zgomotul, afectarea vegetației existente (arbori), perturbarea traficului, durata întinsă de execuție etc.

”Acesta este primul contract din cadrul proiectului APAREGIO, în care folosim această nouă tehnologie. Ea va fi folosită pe 9 străzi din Oradea, pe o lungime totală de 2,6 km. Inițial contractul a fost adjudecat cu tehnologia veche, dar am intervenit pe lângă finanțator și pe lângă firma care asigură consultanța ca să folosim acestă nouă tehnologie, care pe lângă faptul că nu mai presupune niciun deranj, prezintă o eficiență mult mai mare, putându-se reabilita pe zi 60 metri liniari de canalizare, față de 10-12 metri, cât se putea face cu vechea metodă, prin săpare”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Viceprimarul a explicat în ce constă noua tehnologie de reabilitare a conductelor de canalizare prin cămășuire: ”În prima etapă are loc curățarea și spălarea conductei din beton cu soluții speciale, după care robotul face o inspecție video pentru a se constata starea conductei. Apoi robotul elimină, cu ajutorul unui disc, asperitățile găsite. Cămășuirea constă în construirea dintr-un material special a unei noi conducte în interiorul conductei vechi. Când operațiunea de cămășuire ajunge în capătul canalului, prin tăierea firelor, conducta nouă se expandează pe pereții conductei vechi. În partea de jos se introduce un ciment special. La finalul operațiunii, se face decuparea în dreptul fiecărui racord, iar un alt robot execută lipirea.”

Sus