Planurile urbanistice sunt vizate de proiectul ANRE pentru eliminarea barierelor de natură birocratică, cu scopul de a face racordarea la rețeaua electrică mai simplă pentru clienții finali.
Modificarea a fost propusă printr-un proiect de ordin, în procedură de urgență.
Mai exact, propunerea are în vedere simplificarea procedurii de racordare la rețeaua electrică a locurilor de consum și/sau de producere aparţinând clienților finali prin eliminarea documentelor conținând informații redundante.
În practică, vor fi deblocate situațiile apărute în procesul de racordare din cauza solicitării documentelor aferente construirii obiectivului de la locul de consum și/sau producere la etapa transmiterii cererii de racordare în vederea emiterii avizului tehnic de racordare, și anume a planului urbanistic zonal (PUZ) aprobat sau a planului urbanistic de detaliu (PUD) aprobat.
Ansambluri cu 1.700 de apartamente urmeaza sa fie edificate in Bucuresti
Modificările propuse sunt aliniate cu etapele de emitere a documentelor pentru autorizarea lucrărilor de construcții prevăzute de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
Astfel, va fi eliminată obligația utilizatorului de a transmite operatorului de rețea, prin documentația anexată cererii de racordare, planul urbanistic zonal (PUZ) aprobat sau a planul urbanistic de detaliu (PUD) aprobat, dacă acesta a fost solicitat prin certificatul de urbanism.
Măsura propusă este justificată și de prevederile deja existente conform cărora utilizatorul are obligația ca până la data încheierii contractului de execuţie a instalaţiei de racordare să obțină autorizaţia de construire a obiectivului de la locul de producere şi/sau de consum, inclusiv a instalaţiei de utilizare. Totodată, autorizația respectivă se obține pe baza documentaţiei tehnice – D.T. care include planurile urbanistice.
Nu am acte pe casă, pot să mă racordez la rețeaua electrică.