Oferte locuri de munca top

PSC Vest: Mai bine nu incepem lucrarile decat sa lucram si sa nu fim platiti

Ștefan Moldt, preșe­dintele filialei Vest a Patronatului Societăților din Construcții

Investițiile publice sunt motorul economiei în perioadele de criză, dar autoritățile publice au scos la licitație multe lucrări care nu aveau finanțare suficientă.

 

 

 

Cel puțin în ultimii doi ani, până recent odată cu alegerea președintelui, am fost într-o con­tinuă campanie electorală și la presiunea au­torităților locale s-au contractat, probabil, mult prea multe lucrări, care nu au o oportu­nitate evidentă și nu sunt foarte oportun de realizat, este de părere Ștefan Moldt, preșe­dintele filialei Vest a Patronatului Societăților din Construcții.

Pentru ca programele naționale de investiții să funcționeze cât mai eficient este nevoie de o strategie realistă la nivelul Ministerului Dezvoltării, pornind de la ce finanțări există.

Domnul Moldt consideră că este mai onest ca autoritățile să spună din start că nu există bani, decât să creeze datorii constructorilor: ”Poți să înțelegi, dacă ți se spune cinstit: nu lucra, că nu avem bani, decât ca, după ce ai lucrat, să alergi după bani și să nu-i primești”.

Firmele de construcții nu își mai permit să lu­creze fără garanția plăților și autoritățile tre­buie să prioritizeze clar lucrările pe care le pot susține financiar.

După o perioadă prelungită de campanie electorală care a influențat deciziile din admi­nistrația publică, constructorii așteaptă revenirea la normal în ceea ce privește nive­lul de activitate în contractele cu statul.

“Hai acum să dăm ordinele de începere pen­tru lucrările pentru care avem bani și să le și plătim constructorilor”, spune domnul Moldt.

Riscul cel mai mare: să lucrezi și să nu fii plătit

Pentru constructori, cel mai important este ca lucrările să fie corect plătite. Dacă execută lucrări, care presupun costuri suportate de companii, și apoi nu își primesc banii ajung să se desființeze.

Deși este neplăcut ca unele contracte deja semnate să fie amânate din cauza lipsei de buget, totuși Ștefan Moldt spune că preferă această variantă în locul unei situații în care companiile sunt puse să lucreze și apoi ră­mân cu facturile neplătite.

După semnarea unui contract, constructorii își fac o strategie de finanțare iar apoi, dintr-o da­tă, află că lucrările se amână, situație care este extrem de supărătoare. ”Dar nu este atât de rău ca atunci când ai lucrat, ai făcut costuri și nu ți-ai încasat banii”, crede domnul Moldt.

PNRR are un “scurtcircuit sistemic”: de ce să nu fiu plătit eu din cauza pensiilor speciale?

Difucultățile în implementarea proiectelor din PNRR sunt generate și de faptul că o par­te din fondurile alocate României au fost sus­pendate de către Comisia Europeană din cauza neîndeplinirii jaloanelor asumate politic de statul român.

Dar constructorii se bazează pe plățile pentru lucrările executate în cadrul proiectelor de in­vestiții finanțate din aceste fonduri europene.

“Nu sunt împăcat cu ideea că execut niște lu­crări pentru o administrație publică, am fac­tură, sunt îndreptățit să mi se plătească banii, iar administrația – respectiv Guvernul și sta­tul român – nu poate să-mi dea acei bani pen­tru că nu îi primește de la Comisia Europeană”, spune Ștefan Moldt.

El consideră că acest “scurtcircuit” între an­treprenori, administrație și Bruxelles este profund nedrept pentru constructori: “Statul român trebuie să apere antreprenorii care își fac treaba, nu să îi expună acestui risc, având în vedere că nu este vina lor, ci este vorba de faptul că nu se îndeplinesc niște jaloane poli­tice trasate, că nu s-a votat legea pensiilor speciale sau din cauza unor criterii politice”.

În opinia sa, statul ar trebui să creeze meca­nisme de protecție pentru a nu bloca firmele care au executat lucrări.

“Cred că ar trebui ca administrațiile să aibă ac­ces la un fond de rezervă. Este foarte greșit să nu-ți plătești un constructor îndreptățit să-și primească plata. Asta în condițiile în care, oricum constructorii sunt decapitalizați. Așa se diminuează capacitatea de execuție a pro­iectelor de investiții”, a mai spus Ștefan Moldt, președintele filialei Vest a Patronatului Societăților din Construcții. n

 

Patronatul Societatilor din Constructii (PSC) este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate –  Construcții civile și industriale.

Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR) a fost înființată la inițiativa Federației Patronatelor Societăților de Construcții și a Federației Patronatelor din Turismul Românesc.


Etichete:
Sus