
Marian Petcu, președintele filialei Oltenia a Patronatului Societăților din Construcții și director general al firmei Recon Craiova
Construirea de spitale, școli, grădinițe, drumuri, rețele de utilități, de obiective în domeniul militar este foarte importantă pentru creșterea economică și păstrarea forței de muncă în țară.
”Dacă n-am avea ce să lucrăm, n-am avea de unde să plătim taxele și salariile”, subliniază Marian Petcu, președintele filialei Oltenia a Patronatului Societăților din Construcții și director general al firmei Recon Craiova.
Totodată, domnul Petcu avertizează că, fără o programare predictibilă a plăților și o planificare clară, multe firme vor fi nevoite să își închidă activitatea.
Lipsa de predictibilitatea îi afectează pe constructori, iar situația este de așteptat să mai dureze până când noul guvern va găsi și va aloca resursele financiare.
Însă, pentru eficientizarea folosirii banilor publici, Marian Petcu susține că primul pas este asigurarea la timp a plăților: “Când încasezi bani, poți să te mobilizezi, să găsești resurse ca lucrarea să se facă mai repede. Când nu sunt bani, noi avertizăm că vom face niște restricționări ale lucrărilor respective și vom reduce numărul de personal afectat.”
Constructorii sunt decapitalizați din cauza întârzierii plăților
Problema întârzierii plăților pentru lucrările publice executate nu a fost încă rezolvată.
Firma craioveană nu a încasat în acest an niciun ban pentru unele dintre proiectele derulate prin PNRR.
”Facturăm, plătim salarii, plătim impozite pe salarii, plătim TVA și noi nu am încasat nimic”, afirmă Marian Petcu.
Situația este dramatică și în cazul unor contracte semnate, cum ar fi cele cu CNI, unde nu au fost date ordinele de începere a lucrărilor. Demararea lucrărilor se tot amână, ”probabil tot din lipsă de finanțare”.
În aceste condiții, firma se vede obligată să funcționeze pe baza unor linii de credit costisitoare.
“Deja foarte multe firme sunt la limita supraviețuirii. Noi avem linii de credit unde ne îndatorăm și plătim 9 %, 10 % dobândă. Dacă ajungem și cu băncile la limită, vor vedea că nu încasăm nimic și ne vor bloca creditul. Și atunci va trebui să închidem. Toate rezervele pe care le-am avut le-am folosit”, spune domnul Petcu.
Incapacitatea firmelor de a majora salariile îi determină pe angajați să plece să muncească în străinătate
Programele naționale de anvergură nu pot fi derulate cu muncitori necalificați aduși din Asia, în timp ce lucrătorii noștri calificați sunt nevoiți să plece să muncească în străinătate.
Directorul general Recon spune că inflația a făcut ca salariile, deși au fost mărite anul trecut de trei ori, să nu mai fie suficiente: ”Forța de muncă s-a diminuat serios. Angajații ne spun: dacă nu ne măriți salariile, noi plecăm”.
Deși în prezent firma are acoperit necesarul de personal, în ultimele șase luni a pierdut aproximativ 30 de angajați, aproape 10 % din efectivul mediu al companiei.
“Motivul principal este salariul, dar și nevoile financiare tot mai mari ale angajaților, care au credite la bănci sau cheltuieli medicale. Unii pleacă în străinătate o perioadă de timp ca să câștige mai mulți bani să-și acopere aceste nevoi. Pentru a-i păstra în țară va trebui să facem în continuare creșteri salariale, dar nu avem resurse. Dacă nu încasăm nimic, cum putem crește salariile?”, subliniază domnul Petcu.
Deocamdată constructorul s-a bazat pe lucrători din zonă, pentru că sunt mai pregătiți, înțeleg limba, știu pretențiile de lucru, sunt mai aproape de casă. Este de părere că muncitorii din Asia devin productivi după 3-4 ani, timp în care firma are cheltuieli suplimentare cu cazarea, masa, transportul lor.
Cel mai grav este că manopera se tot scumpește, atât din cauza complexității lucrărilor, pentru că tehnologiile noi ce trebuie să răspundă cerințelor actuale generează costuri mai mari, cât și din cauza lipsei forță de muncă calificată.
”Atunci când ai o abundență de muncitori manopera nu poate să crească așa de agresiv, dar când este un deficit de muncitori costurile clar cresc, chiar nejustificat față de productivitatea realizată. Că ori sunt prea tineri și nu au experiență și viteză de lucru, ori sunt prea bătrâni și nu pot să se mai miște atât de repede”, consideră domnul Petcu.
Constructorii neserioși pot fi eliminați prin certificarea firmelor de construcții
Introducerea unui sistem de certificare a firmelor de construcții este necesară pentru eliminarea ofertanților neserioși, susține președintele PSC Oltenia.
În momentul actual participă la licitații și firme care nu au competență pe proiectele respective. Îndeplinesc condițiile de participare la licitație făcând o asociere nesemnificativă, de 0,5 %, cu o firmă competentă, “dar când este să execute lucrarea rămân pe cont propriu pentru că nu vine nici o firmă mare să facă lucrările”.
Astfel de firme ofertează și prețuri foarte mici numai ca să câștige licitațiile, dar la aceste prețuri mici nu pot să găsească oameni capabili să ducă proiecte mai complicate.
Chiar și grădinițele sunt astăzi proiecte destul de sofisticate, pentru că trebuie să îndeplinească cerințele nZEB. Trebuie să aibă pompe de căldură, neapărat hidroizolația cu vată bazaltică de grosime mare, fațade ventilate, tâmplărie termică cu coeficient de transfer destul de scăzut. Acestea sunt lucrări pentru care firmele mici nu au competențe. Or, dacă și ofertează la prețuri foarte mici, nici nu pot ulterior subcontracta pentru că nu își găsesc subcontratori competenți. ”Găsim greu noi, cei mari, care plătim mai bine pentru că nu ofertăm la prețuri de dumping”, subliniază domnul Petcu.
În aceste condiții, o mulțime de proiecte de investiții, finanțate din diverse fonduri europene sau de la bugetul de stat, nu se termină la timp, firmele abandonează lucrările și fondurile trebuie returnate.
Totodată, firmele competente nu participă la anumite licitații publice pentru că proiectele nu sunt bugetate corespunzător.
”Noi nu ne ducem la multe licitații pentru că au niște condiții tehnice superioare, care presupun costuri mari, dar sunt slab bugetate. Adică să faci termosistem cu vată bazaltică de 15-20 cm și pe acoperiș de 30 sau 40 cm, cu tâmplărie cu geam tripan cu low-e, din aluminiu, cu uși și pereți rezistenți la foc, nu este chiar ieftin”, subliniază domnul Petcu.
Licitațiile sunt lansate în baza unor studii de fezabilitate elaborate în urmă cu câțiva ani și mai au și probleme legate de calitate.
Aceste studii slabe pun ulterior probleme lucrărilor care se scot la licitație cu proiectare și execuție, mai ales proiectantului care lucrează pe un SF foarte prost făcut și cu complicații scumpe, ale căror costuri nu sunt prinse în buget.
Și unele în mod logic nu pot fi rezolvate, pentru că SF-urile au fost acceptate târziu, prinse târziu în programe de finanțare, nu mai ai timp să faci ceva că deja termenul de execuție care este în 2026 bate la ușă, după cum atrage atenția Marian Petcu, președintele PSC Oltenia și director general al Recon Craiova. n
Patronatul Societatilor din Constructii (PSC) este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate – Construcții civile și industriale.
Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR) a fost înființată la inițiativa Federației Patronatelor Societăților de Construcții și a Federației Patronatelor din Turismul Românesc.