Oferte locuri de munca top

PSC Galati: Statul ii impovareaza mai degraba pe cei bun-platnici

Gheorghe Pascariu, președintele filialei Galați a Patronatului Societăților din Construcții

În loc să încurajeze în mod echitabil firmele ca­re își respectă obligațiile, statul aplică uneori măsuri diferențiate: unele companii beneficia­ză de amnistii fiscale, în timp ce altele, deși co­recte, nu sunt stimulate în mod similar.

 

 

 

În contextul discuțiilor despre reducerea cheltuielilor bugetare, ideea diminuării inves­tițiilor ridică îngrijorări serioase firmelor din sectorul construcțiilor, afectate deja de difi­cultăți financiare, atrage atenția Gheorghe Pascariu, președintele filialei Galați a Patronatului Societăților din Construcții.

O eventuală scădere a finanțării pentru pro­gramele naționale de investiții, precum Programul Național Anghel Saligny sau pro­iectele derulate prin Compania Națională de Investiții, ar putea avea efecte negative nu doar asupra construcțiilor, ci și asupra economiei în ansamblu, avertizează repre­zentanții PSC Galați.

Birocrația încetinește derularea proiectelor, facturile se achită cu întârziere, iar presiunea fiscală devine tot mai mare – toate acestea contribuind la un blocaj sistemic în domeniul investițiilor publice.

Nemulțumirile din rândul antreprenorilor vi­zează nu doar posibilitatea reducerii investiți­ilor, ci și lipsa unui echilibru în tratamentul aplicat contribuabililor. “S-au acordat amnis­tii celor care au acumulat datorii, dar pentru firmele care și-au îndeplinit obligațiile nu s-au oferit compensații. Un sistem echitabil ar tre­bui să recunoască eforturile celor disciplinați fiscal”, consideră Gheorghe Pascariu.

El mai subliniază că sectorul construcțiilor a fost deja afectat de retragerea facilităților fis­cale și de creșterea salariului minim, fără ca aceste schimbări să fie însoțite de măsuri compensatorii, similare cu cele din alte do­menii. “Avem un salariu minim mai mare de­cât în alte sectoare, dar nu beneficiem nici măcar de deducerea celor 300 de lei aplicabi­lă în alte cazuri. Din acest punct de vedere, suntem mai dezavantajați”, explică liderul patronatului din Galați.

Investițiile publice întorc o parte din bani în economie

Investițiile finanțate din buget reprezintă și o bună parte a economiei, întrucât societățile de construcții contribuie, prin taxe și impozi­te, la bugetul statului. Astfel, diminuarea fi­nanțărilor ar putea avea un impact neprevă­zut asupra finanțelor: dacă societățile de construcții nu ar mai fi plătite, nu ar mai pu­tea să plătească taxe.

“Programele naționale de investiții sunt foar­te importante, nu doar pentru sectorul con­strucțiilor, ci pentru întreaga economie națio­nală. De unde să colecteze statul taxe, dacă nu lucrează la investiții?”, punctează preșe­dintele PSC Galați.

La rândul său, Ștefania Mocanu, secretar general al filialei PSC Galați și reprezentantă a companiei Servland SRL, confirmă din ex­periența practică: “Noi lucrăm regulat cu pro­gramele CNI, sunt plăți importante și lucrări care ajută direct și comunitățile. Fără aceste programe scade cifra de afaceri, iar impactul în teritoriu este major: școli, grădinițe, creșe toate depind de ele”.

Plățile întârziate afectează din plin firmele

O problemă majoră reclamată de ambii re­prezentanți PSC Galați este întârzierea plăți­lor în proiectele publice. În ciuda promisiuni­lor, multe firme încă nu au încasat banii pentru lucrările executate. Constructorii ne-au declarat că cele mai mari întârzieri sunt în­registrate în achitarea facturilor aferente lu­crărilor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

“Sunt lucrări pe PNRR care au depășit șase luni fără a fi achitate. Or, despre acest pro­gram se spunea că va fi cel mai dinamic”, subliniază domnul Pascariu.

“În această perioadă cea mai mare dificultate este neplata. Probabil autoritățile locale nu au primit banii la rândul lor, dar noi nu putem merge mai departe fără să fim plătiți”, confir­mă Ștefania Mocanu.

În plus, spune ea, “firmele private nu benefi­ciază de ajutoare. Din contră, ni se pun impo­zite mai mari pe dividende. Totul se răsfrânge asupra noastră, iar dialogul real cu autorități­le lipsește”.

Forța de muncă se descalifică pe zi ce trece

Pe lângă presiunea fiscală și blocajele financia­re, companiile se confruntă cu o lipsă cronică de forță de muncă. “Nu mai există interes pentru meserii. Lipsa școlilor profesionale și lipsa unei strategii pentru calificare fac ca muncitorii care mai sunt cât de cât calificați să plece în Germania sau alte țări, unde progra­mele PNRR sunt în derulare de mai mult timp. Cât timp noi făceam ghiduri, ei deja lucrau pe PNRR”, explică președintele PSC Galați. Acesta este de părere că tot mai puțini munci­tori calificați vor să muncească în România: “Forța de muncă se descalifică pe zi ce trece”.

Birocrația: durează mai mult obținerea actelor decât lucrările

Un alt obstacol major identificat de cei doi li­deri ai PSC Galați este birocrația. Deși lucrări­le propriu-zise pot dura un an și jumătate, pregătirea documentației, avizelor și autori­zărilor poate consuma până la opt ani.

“Din 10 ani cât durează un proiect, execuția înseamnă maximum doi. Restul e statul. Eu aș face altfel: am proiectul, anunț toate auto­ritățile implicate și încep. Nu mai cer avize, că oricum durează doi ani să le scoți”, propune Gheorghe Pascariu.

Și Ștefania Mocanu aduce în discuție proble­ma birocratică: “Trebuie redus numărul de documente cerute. Sunt foarte multe acte, iar statul nu este disponibil pentru un dialog eficient care să simplifice lucrurile”.

Mesajul transmis de reprezentanții Patronatului Societăților din Construcții – Filiala Galați este că oprirea sau diminuarea investițiilor publice, combinată cu lipsa pre­dictibilității fiscale și absența dialogului cu mediul de afaceri riscă să destabilizeze defi­nitiv un sector esențial pentru economia României.

“Statul ar trebui să fie echilibrat: să sancțione­ze pe cei care trișează, nu să-i pedepsească pe cei corecți. Să asculte vocea constructori­lor, să simplifice regulile și să plătească la timp. Altfel, nu va mai avea cine să le facă drumuri, școli și spitale”, avertizează liderii PSC Galați. n

 

Patronatul Societatilor din Constructii (PSC) este membru fondator al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), singura federație reprezentativă la nivel de Sector de activitate –  Construcții civile și industriale.

Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR) a fost înființată la inițiativa Federației Patronatelor Societăților de Construcții și a Federației Patronatelor din Turismul Românesc.


Etichete:
Sus