Oferte locuri de munca top

Protectie ESD la mediul de lucru – descarcare electrostatica

Gtools roCe este ESD? Notiunea ESD este un acronim ce provine din limba engleza “Electro Static Discharge”, si se refera la descarcarea electrostatica accidentala cauzata de atingerea unui obiect cu potential electric diferit (electricitate statica) – standardul european este IEC 61340.

Cu siguranta ca ai testat pe propria piele un soc electric provocat de descarcarea sarcinilor electrice (acumulate pe corpul nostru) atunci cand ai atins clanta usii sau alt obiect metalic. Fenomenul are loc datorita frecarii articolelor de imbracaminte (materiale textile) si apoi atingerea unui obiect metalic legat la pamant (sau obiecte avand potential electric diferit).

Efectele pot fi chiar distructive in cazul componentelor electronice in procesul de fabricatie sau in atelierele de service pentru aparatura electronica, astfel ca este necesara asigurarea unei zone protejate in care electricitatea statica este mentinuta sub nivelurile care ar putea determina deteriorarea componentelor electronice manipulate.

De ce este vital sa protejam aparatura de riscul descarcarii electrostatice? Motivul e simplu: este nevoie doar de 100V pentru a deteriora o componenta electronica, si trebuie sa stii ca acest nivel de tensiune poate fi prezent aproape tot timpul pe corpurile noastre, fara sa constientizam si fara sa resimtim. Deci, trebuie sa porti imbracaminte de protectie certificata.

Cateva sfaturi pentru protectia mediului de lucru la ESD:

  • Leaga la pamant (impamanteaza) toate elementele neizolate (aparatura electronica etc.)
  • Foloseste bancuri de lucru speciale – este recomandat sa ai un sistem propriu de legare la pamant, la care sunt conectate covorul suprafetei de lucru, covorul de pe podea si bratarile legate la mana personalului
  • Poarta imbracaminte de protectie certificata ESD, adica bratari, imbracaminte si incaltaminte speciala

Daca vrei sa afli mai multe informatii sau vrei sa fii sigur ca mediul unde lucrezi trebuie sa fie protejat din punct de vedere ESD, consulta un specialist, doteaza mediul de lucru si echipeaza-te pe tine si pe colegii tai cu echipamente de protectie complete, pentru prevenirea descarcarii electrostatice accidentale.

Sus