Urare An Nou 2024

Prosumatori: prevederi diferentiate pe persoane fizice si juridice

Au fost propuse mai multe modificări privind distincția dintre prosumatorii persoane juridice și prosumatorii persoane fizice cu instalații de producere a energiei electrice de până în 200 kW.

Schimbările au fost înaintate de mai mulți senatori și deputați PNL, PSD și UDMR, acestea fiind în prezent înregistrate la Senat pentru dezbatere.

Prosumatorii clienți casnici persoane fizice vor putea solicita compensarea financiară a cantității de energie produsă și livrată în rețea și reportată oricând pe parcursul celor 24 de luni de la data facturării.

Vor putea solicita compensarea – în esență financiară – dintre cantitatea de energie electrică produsă și livrată în rețea și valoarea facturată a consumului de energie electrică sau gaze naturale pentru oricare alt loc de consum deținut de către prosumator pentru care are încheiat un contract cu același furnizor.

Având în vedere pachetele complexe de servicii oferite de furnizori, această opțiune oferă prosumatorilor mai multă libertate în a alege cum doresc compensarea energiei excedentare livrate în rețea.

Prosumatorii vor putea dona energia electrică produsă și livrată în rețea către alți clienți ai furnizorului. Cazurile avute în vedere în acest sens sunt acte de donație către spitale, școli, furnizori de servicii sociale etc. aflate în portofoliul aceluiași furnizor, precum și alți clienți casnici, precum membri ai familiei, familii vulnerabile ș.a.

Pentru prosumatorii persoane juridice se menține obligația furnizorului de a efectua o compensare cantitativă în factura prosumatorului în cazul în care energia electrică produsă și livrată în rețea este inferioară cantității de energie electrică consumată din rețea.

De asemenea, se menține obligația furnizorului de a reporta cantitatea de energie electrică produsă și livrată în rețea, în cazul în care aceasta este superioară cantității de energie electrică consumată din rețea într-o perioadă de facturare pentru utilizarea ulterioară de către prosumator în termen de 24 de luni.

Blocuri, cu peste 170 de apartamente, intr-un mare ansamblu mixt

În plus, este clarificată obligația furnizorului de a efectua o compensare financiară la finalul celor 24 de luni de reportare pentru cantitățile de energie electrică rămase neutilizate conform prețului contractual al energiei electrice din contractul încheiat între prosumator și furnizor.

În prezent nu există o distincție între prosumatorii persoane juridice și prosumatorii persoane fizice în ceea ce privește regimul de compensare a energiei electrice, fie prin compensare cantitativă, fie prin compensare financiară, explică inițiatorii noului proiect de lege.

Totodată, reglementarea actuală este inflexibilă din punct de vedere al opțiunilor prosumatorilor. În fapt prosumatorul nu poate să aleagă altă variantă de compensare. Mai mult decât atât, regularizarea financiară la 24 de luni a fost reglementată prin Metodologia de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse in centrale electrice din surse regenerabile cu putere electricã instalatã de cel mult 400 kW pe loc de consum apartinând prosumatorilor, dar nu a fost clar evidențiată prin actul normativ de bază drept opțiune.

 

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus