Prețul reglementat prin lege, oferit prosumatorilor pentru energia livrată în rețea, este de 19 bani, adică mai mic de trei sau chiar de patru ori decât prețul de achiziție de la furnizor, afirmă reprezentații fundației Greenpeace CEE România.
Pentru că programul de finanțare al Administrației Fondului pentru Mediu nu și-a atins obiectivul de a sprijini cetățenii să-și producă singuri energia, cei care doresc să-și monteze sisteme fotovoltaice trebuie să o facă din fonduri proprii.
Investiția este însă dezavantajoasă și descurajantă, tocmai din cauza acestei mari discrepanțe de preț. În medie, amortizarea unui sistem fotovoltaic, fără sprijinul financiar de la AFM (care a ajuns doar la un număr nesemnificativ de cetățeni), durează aproximativ 15 ani.
”Pe termen lung, autoritățile trebuie să găsească soluții echilibrate din punctul de vedere al partajării costurilor totale ale sistemului energetic. Evident, trebuie să fie luată în calcul valoarea energiei curate produse de cetățeni pentru rețea, mediu și societate. O idee ar fi ca guvernul să se uite și în direcția unor facilități fiscale mai consistente pentru prosumatori. Ceea ce au clarificat programele de finanțare propuse de statul român până acum este că stimularea prosumatorilor nu trebuie să depindă de o instituție și de bugetul său, ci trebuie să se bazeze pe un mecanism mai simplu, nebirocratic, fără dosare cu șină, la care orice cetățean să poată avea acces oricând.” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.
Care ar fi soluția?
România mai are doar o lună (termen limită, 30 iunie 2021) pentru a transpune Directiva Europeană privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile în legislație națională și pentru a îmbunătăți cadrul legal oferit prosumatorilor. Reevaluarea prețului pentru energia livrată de prosumatori în rețea e o măsură ce poate fi adoptată în acest interval, la pachet cu celelalte prevederi ale directivei.
Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 55 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea.
Pentru a-și păstra independența, Greenpeace nu acceptă donații de la guverne, partide politice sau corporații, ci se bazează mai ales pe contribuții individuale sau granturi de la fundații cu valori comune.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021