Cererea pentru terenuri intravilane în primele luni ale acestui an s-a menținut, în general, la nivelul de anul trecut cu o ușoară tendință de creștere.
Factorii care au determinat-o sunt legați, în principal, de interesul clasei mijlocii și medii pentru achiziția de unități locative în ansambluri rezidențiale noi.
Terenurile care prezintă interes pentru investiții sunt cele cu indicatori urbanistici cât mai buni, fără anumite restricții (conducte, cabluri, retrageri) și pozitionare cât mai apropiată față de facilitățile prioritare (mijloacele de transport, timp liber, școli, parcuri etc.)
Prețurile cerute de proprietari au o tendință de creștere dar cumpărătorii nu sunt, încă, dispuși să accepte majorările de preț. Aceasta deoarece manopera și materialele de construcții au avut creșteri medii de 30 – 50% sau chiar de 100% pe anumite segmente.
În aceste condiții investitorii trebuie să își refacă toate calculele de rentabilitate și atractivitate ale proiectelor pe care intenționează să le edifice.
Prețurile cerute de proprietari se situează între 500 și 700 euro/mp pentru zonele semicentrale, ajungând și la 8.000 euro/mp pentru zonele premium ale orașului (ex. cartierul Primăverii).
Pentru zonele de cartiere sau limitrofe, Militari, Chiajna sau Theodor Pallady prețurile se situează în jurul valorii de 200 euro/mp în funcție de suprafața achiziționată.
Pentru segmentul logistic terenurile situate în proximitatea șoselei de centura au prețuri cuprinse între 60 și 100 euro/mp.
Marja de negociere a prețurilor este destul de mică, aproximativ 10%, având în vedere oferta limitată pe unele segmente (mediu, premium)