Toate proiectele de infrastructura de transport al energiei electrice, implementate de CNTEE Transelectrica SA, vor fi incluse în categoria proiectelor de importanţă națională, potrivit unui proiect de HG.
De asemenea, vor fi luate și măsuri pentru urgentarea avizelor și acordurilor emise de entități publice pentru aceste proiecte.
Măsurile sunt considerate a fi necesare în contextul în care efortul financiar al Transelectrica pentru modernizarea rețelei naționale de transport al energiei electrice se ridică la 1,9 miliarde de euro, reprezentând proiecte de investiții în infrastructură, desfășurate din prezent până în 2031, cuantum asigurat în procent de aproximativ 65% din surse proprii și 35% din fonduri europene.
Ce măsuri sunt vizate
Noul proiect de HG face unele clarificări, astfel încât să se poată emite autorizații de construire și fără documentații de amenajare a teritoriului și de urbanism aprobate, pentru lucrări de infrastructură a rețelei de transport de energie.
Excepția se extinde si în situația infrastructurii de transport al energiei electrice, motivat de faptul că această modificare ar scurta termenele de implementare a proiectelor de investiții ale transportatorului național de energie electrică.
Proiectele de infrastructură de transport al energiei, propuse spre a fi autorizate și în lipsa unor documentații de amenajare a teritoriului aprobate nu sunt de natură să aducă prejudicii cadrului natural sau celui construit existent.
Totodată, vor fi considerate lucrări de utilitate publică toate lucrările de infrastructură pentru mărirea capacității de racordare la rețeaua electrică de transport al energiei electrice și de interconexiune cu statele vecine, prin modernizarea rețelei de transport al energiei electrice existente și extinderea acesteia prin construirea de stații și linii noi de înalta și medie tensiune.
Includerea proiectelor de importanță națională printre lucrările care beneficiază de facilități și proceduri simplificate este justificată de celeritatea cu care trebuie desfășurate aceste lucrări complexe, pentru a se putea realiza obiectivele in termen cât mai scurt și, în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene, respectarea termenelor stricte, pentru a nu pierde finanțarea.
Entitățile care emit avizele solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv cele referitoare la relocările de utilități, vor avea obligația eliberării avizelor în 5 zile calendaristice de la data depunerii notificării eliberării acestora de către beneficiarul lucrărilor.
În prezent, Transelectrica S.A. implementează proiecte finanțate din fonduri europene în valoare de peste 430 de milioane euro, prin intermediul cărora vor fi finalizate linii noi de înaltă tensiune, în special în regiunile de est (Dobrogea) si vest (Banat), zonele cele mai importante pentru producția de energie regenerabilă (solară și eoliană), unde rețeaua de transport al energiei electrice trebuie modernizată si extinsă pentru a putea prelua din noile surse.
În același timp se modernizează vechile stații, se dezvoltă proiecte de digitalizare si de colaborare internațională.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024