Urare Craciun 2024

Proiectele rutiere de langa ape vor fi deblocate

Proiectele de investiții privind infrastructura din apropierea apelor se lovesc de vicii de procedură în încercarea de a accesa fonduri europene. Pentru a debloca situația, Guvernul a aprobat un Memorandum, iar Parlamentul dezbate un proiect de Lege.

În ultima perioadă, multe autorități ale administrației publice locale au întâmpinat probleme în demararea proiectelor publice de infrastructură pe ape sau în legătură cu apele – în cele mai multe cazuri fiind vorba despre poduri – finanțate din fonduri europene.

Aceasta pentru că, înainte de începerea proiectelor, în documentațiile lor trebuia demonstrat, sub orice formă, că beneficiarii dețin terenurile aferente. Ori, aceste terenuri se află în domeniul public și în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”.


Proiectul de Lege a trecut de Senat și se află în Comisiile din Camera Deputaților
La inițiativa a 37 de parlamentari, dintre care 34 de deputați PSD, 2 senatori din același grup și 1 senator PNL, Parlamentul dezbate posibilitatea de a crea o portiță legislativă pentru a rezolva blocajul.

Prin acest act normativ se aprobă trecerea, cu titlu gratuit, a unor bunuri imobile din administrarea ANAR, în administrarea edililor, astfel încât să poată fi realizate lucrările de infrastructură publică.

Bunurile vor putea fi trecute în domeniul privat al Consiliilor Locale și, la finalizarea lucrărilor de infrastructură, indiferent că este vorba de reparații, întreținere sau investiții noi, acestea se vor întoarce în administrarea ANAR.

Proiectul de Lege a fost adoptat de Senat și, în prezent, se află în așteptarea raportului elaborat de Comisiile sesizate în fond – Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și Comisia juridică, de disciplină și imunități.


Guvernul a aprobat un Memorandum care vizează aceeași situație
În plus, potrivit unui Memorandum aprobat de premier, Consiliile Județene și Consiliile Locale vor avea posibilitatea de a încheia acorduri de parteneriat cu administrațiile bazinale, ce au în administrare suprafețe aflate în domeniul public al statului, astfel încât să poată fi derulate proiecte cu finanțare europeană destinate modernizării de drumuri județene, a anunțat Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Astfel, s-a creat posibilitatea legală de efectuare a unor lucrări de intervenție, inclusiv în albiile râurilor, pentru podurile ce fac parte din drumurile județene propuse spre modernizare, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura rețelei transeuropeane de transport (TEN-T), inclusiv a nodurilor multimodale.

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iunie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus