Solplanet x AeroFix

Proiectele de transport necesare Romaniei, in opinia investitorilor straini

Proiectele de infrastructură de transport necesare României au fost prezentate de către Consiliul Investitorilor Străini – FIC. În scrisoarea deschisă adresată de către investitorii străini primului-ministru, Ludovic Orban, Consiliul își expune părerea în legătură cu noul program de guvernare și investițiile din transport și infrastructură.

Ce aspecte ar trebui luate în considerare de noul Guvern

FIC consideră că este necesară începerea sau finalizarea celor mai importante proiecte de infrastructură care ar permite creșterea economică:

” În ceea ce privește infrastructura rutieră sunt importante autostrăzile Sibiu – Pitești, Autostrada Transilvania și Autostrada Moldova, dar și drumul expres Craiova – Pitești. Este, de asemenea, necesară începerea sau finalizarea celor mai importante centuri ocolitoare precum București Sud și Vest, Pitești Vest, Bacău, Azuga, Predeal și Suceava.

Nu în ultimul rând trebuie modernizate principalele puncte de ieșire din țară și conectarea celor mai importante zone industriale cu autostrăzile din proximitatea lor.

În privința căii ferate trebuie reabilitate ramificațiile sud și nord ale Coridorului 4, realizate conexiuni între marile platforme industriale și infrastructura feroviară națională și este importantă dublarea centurii de cale ferată a Bucureștiului.

Pentru a stimula exporturile trebuie redus timpul de tranzit prin frontiera Curtici.

Nu în ultimul rând, investitorii străini cred că trebuie finalizată linia Predeal – Brașov –Sighișoara – Curtici, electrificată linia Craiova – Calafat și construită conexiunea Gara de Nord – Otopeni.

Pentru infrastructură portuară este necesară dezvoltarea Portului Constanța Sud – Agigea, inclusiv prin îmbunătățirea infrastructurii rutiere și a căilor ferate care fac conexiunea cu portul și dezvoltarea Portului Calafat. Trebuie conectate, de asemenea, porturile Brăila și Galați.

Sunt necesare proiecte noi de investiții privind terminalele intermodale / multimodale conform Master Planului General de Transport și creșterea capacității Aeroportului Otopeni inclusiv prin construirea unui nou terminal, se arată în scrisoarea deschisă.

FIC consideră necesară o implicare mai mare a sectorului privat în proiectele de infrastructură, deoarece multe aspecte pot fi subcontractate. Sectorul privat are o expertiză considerabilă pe care Guvernul o poate folosi pentru a facilita dezvoltarea mai multor proiecte de infrastructură într-un ritm mai rapid.

De asemenea, Consiliul atrage atenția asupra faptului că există un risc ridicat de infringement în ceea ce privește infrastructura de apă, având în vedere necesitatea respectării standardelor UE până în decembrie 2018, conform Tratatului de aderare. Pentru a îndeplini aceste standarde sunt necesare mai mult de 22 de miliarde de euro pentru infrastructura de apă și ape uzate.

Ce apreciază Consiliul în actualul Program de guvernare

Consiliul se declară mulțumit de mai mult aspecte ce au fost introduse în Programul de guvernare, precum urmează:

  1. Prioritățile pentru infrastructura de transport sunt foarte clare: întreținere, accelerarea investițiilor în execuție apoi pregătirea viitoarelor proiecte pentru infrastructura mare.
  2. Accelerarea portofoliului de proiecte incluse pe lista Programului Operațional pentru Infrastructură Mare (POIM) în exercițiul bugetar al UE 2021-2027 și cu prioritate a proiectelor de infrastructură mare de transport: de reabilitare a căii ferate și a proiectelor de autostrăzi și drumuri expres, eligibile pentru finanțare din fondurile europene.
  3. Obiectivul de creșterea indicelui de digitalizare (DESI), unde România se situează pe ultimele locuri din UE.
  4. Înființarea Autorității pentru Digitalizare (ADR) din subordinea prim-ministrului, având rolul de a dezvolta și asigura implementarea strategiilor și politicilor publice în domeniul digitalizării.
  5. Competențe digitale – planurile Guvernului de a acorda prioritate unui program național de alfabetizare digitală care vizează toți cetățenii.
  6. Inițierea unui proiect de lege care impune tuturor instituțiilor din administrația centrală să accepte transmiterea online și pe scară largă a tuturor formularelor, cererilor și declarațiilor”, se mai arată în scrisoarea Consiliului Investitorilor Străini.

 

 

 

Citiți și:

Un mare producator de beton va construi locuinte pe un teren de peste 4 ha

Viitor ansamblu rezidential, cu nume de domnitor

Continua dezvoltarea proiectelor rezidentiale la malul marii

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus