Oferte locuri de munca top

Proiectele de reutilizare a apei in atentia Comisiei Europene

Comisia Europeana va elabora la inceputul anului viitor un set de masuri pentru reutilizarea apei rezultate in urma tratarii apelor reziduale si va face propuneri de proiecte in acest sens.
Pana la inceputul lunii noiembrie organismele si cetatenii interesati pot depune un formular online cu propuneri. „Dorim sa stim ce cred cetatenii, partile interesate, intreprinderile, ONG-urile si autoritatile publice despre potentialul reutilizarii apei si despre obstacolele care impiedica o astfel de reutilizare, precum si ce tipuri de masuri de reglementare si de alta natura, adoptate la nivelul UE, ar putea raspunde in mod eficace acestor preocupari si ar putea spori gradul de reutilizare a apei in conditii de siguranta in UE.” , se arata in comunicatul emis de Comisie.
Printre beneficiile proiectelor de reutilizare a apelor autoritatile europene enumera reducerea penuriei de apa si a secetei precum si costuri reduse fata de alte procedee precum desalinizarea.
Principalele impedimente ale utilizarii acestei metode sunt lipsa unor standarde comune la nivelul UE in materie de mediu/sanatate pentru reutilizarea apei, obstacole potentiale in calea liberei circulatii a produselor agricole irigate cu apa reutilizata, o tarifare a apei si modele de afaceri inadecvate, un nivel de informare scazut in randul partilor interesate cu privire la beneficiile reutilizarii apei, lipsa acceptarii acestei practici in randul publicului, bariere tehnice si incertitudini stiintifice.
In prezent majoritatea apelor reziduale tratate sunt varsate inapoi in rauri si lacuri. Reutilizarea apei este un obiectiv al Planului de salvgardare a resurselor de apa ale Europei.

Sus