Din ce în ce mai mulţi mici investitori se orientează spre dezvoltarea imobiliară, atraşi de profiturile ce pot fi obţinute. „După ce randamentele bancare au atins dobânzi de 0 – 2%, iar depozitele de peste 100.000 de euro nu mai sunt sigure, am observat o tendinţă în rândul multor investitori de a căuta investiţii mai profitabile”, remarcă Ilias Papageorgiadis, CEO MORE Real Estate Services.
Din acest motiv, Ilias Papageorgiadis propune investitorilor realizarea unor proiecte imobiliare din care să obţină „randamentele dezvoltatorilor imobiliari”. Pachetul de servicii complete porneşte de la alegerea terenului, obţinerea autorizaţiilor, construcţia propriu-zisă şi monitorizarea şantierului, până la asigurarea serviciilor de marketing şi vânzări.
„Practic, propunem partenerului să investească în proiectul imobiliar ca şi când ar investi într-un fond mare de investiţii, cu reguli clare şi stricte, dar cu un profit prestabilit, fără cheltuieli operaţionale ridicate, fără obligaţia de a contribui cu sume mari, de ordinul milioanelor de euro şi fără birocraţie”, explică domnul Papageorgiadis.
Mai întâi investitorul alege unul dintre proiectele selectate de consultant, apoi investeşte suma dorită şi primeşte în schimb un randament prestabilit din profit, garantat cu clădirile realizate.
MORE propune îndeosebi proiecte rezidenţiale, pentru că ele se adresează unei mase maxime de potenţiali clienţi. Pe de altă parte, investiţiile pot viza, la cerere, şi dezvoltarea de proiecte comerciale sau achiziţia de apartamente finalizate.
Proiectele rezidenţiale dezvoltate pentru investitori sunt amplasate în diverse zone, dar toate sunt mici sau medii, nicidecum “cu sute de unităţi de vânzare”. „Propunem investitorilor să participe la investiţii acolo unde putem vinde repede, fără să speculăm că piaţa va creşte”, precizează domnul Papageorgiadis.
În principiu, sunt căutate terenuri în zone unde există cerere mare. Apoi, este dezvoltat un produs cu calitate ridicată, peste media zonei, dar care poate fi vândut cu 5 – 10% sub preţul pieţei. Totodată, sunt evitate împrumuturile bancare în etapa de dezvoltare.
Suma minimă pentru a intra într-un proiect este de 100-200.000 de euro
Într-un astfel de proiect poate intra orice om de afaceri, avocat, doctor etc., care deţine o sumă considerabilă de bani, dar nu are experienţa necesară în imobiliare. Aceasta dacă vrea să obţină randamente bune, fără riscuri şi „dureri de cap”.
Nu în ultimul rând trebuie să realizeze că imobiliarele reprezintă o afacere cu anumite particularităţi, în care contează foarte mult experienţa, seriozitatea, luarea deciziilor în baza unor studii de piaţă, înţelegând nevoile clienţilor finali, atrage atenţia domnul Papageorgiadis.
Suma minimă pentru intrarea într-un astfel de proiect imobiliar este de 100.000 – 200.000 de euro, dar de obicei bugetele investitorilor sunt cuprinse între 300.000 de euro şi două milioane de euro, în funcţie de proiect.
Banii trebuie depuşi într-un cont din România, pe numele investitorului. Plăţile se fac apoi în tranşe, pe măsură ce proiectul avansează. Toate tranşele sunt prestabilite, investitorul ştiind de la bun început când, cum şi cât are de plătit.
Echipa MORE se ocupă de întreaga procedură şi îi raportează investitorului de cel puţin două ori pe lună asupra evoluţiei investiţiei.
Într-un proiect pot intra mai mulţi investitori. Buna desfăşurare a lucrurilor este asigurată de echipe de avocaţi, contabili şi consilieri fiscali, precum şi de contractele special pregătite pentru astfel de investiţii în care sunt implicaţi mai mulţi parteneri.
Pe de altă parte, nicio investiţie nu începe decât atunci când toţi participanţii au depus în conturi banii conveniţi, astfel încât să nu apară blocaje de finanţare în timpul derulării proiectelor.
Din start, investitorului i se pune în vedere că trebuie să investească doar sume de care nu are nevoie pe termen scurt. Dacă totuşi unul dintre parteneri vrea să iasă din afacere înainte de termenul stabilit, trebuie să găsească pe altcineva în loc, să îi preia partea, explică domnul Papageorgiadis.
Investitorii se pot aştepta la randamente de 25-45%
În principiu, investitorilor le este propusă vânzarea proprietăţilor construite şi astfel obţinerea unui randament de 25 – 45% (în funcţie de proiect şi de alţi parametri). Investitorului îi sunt returnaţi banii în interval de 18-24 de luni, dupa caz şi în funcţie de strategia stabilită.
„Nu căutăm randamentul cel mai mare, ci cel mai sigur, care îi va mulţumi pe toţi cei implicaţi (investitori, furnizori, cumpărătorii apartamentelor). Împreună cu investitorul prestabilim randamentul lui pentru banii investiţi. Dacă depăşim randamentul acesta, orice sumă în plus este profitul nostru”, menţionează reprezentantul MORE Real Estate Services.
Totuşi, dacă investitorii optează să îşi păstreze apartamentele realizate, atunci pentru ei este ca şi când le-ar fi cumpărat la costul de construcţie. Astfel, le pot închiria, de exemplu, pentru a obţine un randament de circa 10-16% pe an, adaugă domnul Papageorgiadis.
Proiectele prudente oferă garanţia îndeplinirii aşteptărilor
Datorită politicii prudente abordate în dezvoltarea unor astfel de proiecte, investitorul are garanţia că va obţine rezultatul scontat. De exemplu, dacă în zona în care se doreşte dezvoltarea proiectului apartamentele noi sunt vândute cu 1.000 de euro pe mp, atunci trebuie mai întâi găsit un teren bun, astfel încât proiectul să poată fi realizat cu un cost total de 700 de euro pe metru pătrat. Aşa, investitorul ştie de la bun început că poate vinde cu 900 – 950 euro pe metru pătrat, deci are garanţia că va obţine randamentul lui pentru banii investiţi, mai spune domnul Papageorgiadis.
De asemenea, experienţa echipei de proiect şi contractele echilibrate pentru ambele părţi, reprezintă garanţii suplimentre.
În plus, din moment ce dezvoltarea proiectelor nu depinde de finanţare bancară, nu există riscuri nici pe acest palier.
Totodată, investitorii pot monitoriza întreaga evoluţie a proiectului. În unele cazuri, investitorii pot propune inclusiv o anumită firmă de construcţii care să realizeze lucrarea. Firma va trebui să participe la o licitaţie organizată în acest sens.
MORE are în curs de autorizare trei proiecte rezidenţiale dezvoltate pentru investitori
Până în prezent, MORE Real Estate Services a iniţiat deja mai multe proiecte imobiliare pentru investitori privaţi. La momentul de faţă compania pregăteşte două proiecte rezidenţiale în centrul Bucureştiului: un ansamblu cu 40 de apartamente în zona Pieţei Victoria şi altul cu 30 de apartamente în zona Unirii. Autorizaţiile de construire ar trebui eliberate în cursul acestui an.
Autorizaţia pentru un al treilea proiect rezidenţial, amplasat într-o zonă exclusivistă a Capitalei, urmează să fie obţinută în toamnă, astfel încât apartamentele să poată fi livrate la sfârşitul anului viitor.
Totodată, în prima parte a acestui an urmează să se încheie achiziţia integrală a unei clădiri cu 40 de apartamente, investiţie sub două milioane de euro.
În plus, MORE analizează un proiect imobiliar cu 10 apartamente în cartierul Militari şi încă două proiecte de 10-25 de apartamente în centrul Capitalei.
La toate acestea se adaugă şi alte proiecte sau achiziţii de terenuri care vor fi realizate în funcţie de interesul investitorilor, mai spune Ilias Papageorgiadis. n