Costurile serviciilor de proiectare sunt influențate în prezent nu numai de inflația ridicată, ci și de tehnologie.
”Optimizăm și eficientizăm procesul de proiectare prin utilizarea la maxim a tehnologiilor momentului (BIM – Building Information Modeling, Automatizări, curând AI – Artificial intelligence) pentru a fi competitivi din punct de vedere al costurilor de producție, cu menținerea standardelor de calitate care ne reprezintă”, spune arh. Vlad Balosin.
Costurile în creștere nu reprezintă singura provocare pentru proiectanți. Ei trebuie să facă față unora în relația cu autoritățile locale.
”Legislația și normativele neclare nasc interpretări variate din partea autorităților. Acestea generează întârzieri în procesul de avizare și, implicit, de proiectare. Nerespectarea termenelor legale pentru emiterea avizelor și autorizațiilor este, de asemenea, o mare problemă”, mai spune arh. Balosin.
În relația cu beneficiarii, proiectanții consideră că este de preferat ca aceștia să formuleze tema de proiectare împreună cu un specialist, care să îi ajute să mențină un echilibru între nevoi, target financiar, bugetare, costuri de utilizare etc.
Totodată, beneficiarii sunt interesați în tot mai mare măsură de folosirea în noile proiecte a materialelor și tehnologiilor noi, eficiente energetic.
”Primim din ce în ce mai multe cereri pentru proiectarea de clădiri NZEB. Investitorii își asumă costuri suplimentare în faza de construire știind că vor câștigă pe termen lung. Pompele de căldură sunt pe val. La fel, panourile fotovoltaice. De asemenea, sistemele de smart-home sunt tot mai căutate, sisteme care ajută în optimizarea consumului de energie în locuințe”, este de părere Vlad Balosin.