Oferte locuri de munca top

Proiect pilot de casa cu consum aproape zero energie

1197.jpg Producatorul Wienerberger Sisteme de Caramizi va lansa un proiect pilot in Romania prin care va construi din caramida o casa cu un consum de energie aproape de zero. Proiectul, denumit E4 (de la Energie, Ecologie, Economie si Emotie), vine in aticiparea intrarii in vigoare a prevederilor Directivei europene nr 31 pe 2010, care stabilesc ca toate cladirile publice construite incepand cu anul 2018 trebuie sa aiba un consum aproape zero de energie, urmand ca masura sa se aplice din 2020 pentru toate cladirile.
„Eficienta energetica va deveni o prioritate si pentru Romania, avand in vedere necesitatea de a transpune in legislatia nationala directivele europene”, afirma Corneliu Fecioru, membru in consiliul de administratie Wienerberger Sisteme de Caramizi.
Proiectul experimental E4 a fost aplicat cu succes in Austria in anul 2012 si a vizat, pe langa utilizarea caramizilor eficiente produse de Wienerberger, aplicarea unor sisteme de incalzire, ventilare si racire foarte eficinte, integrate conceptului de locuinta cu consum aproape zero de energie.
In Romania, cladirile reprezinta 36% din consumul energetic total. Dintre acestea, 95% sunt cladiri rezidentiale. Avand in vedere ca mai mult de jumatate dintre locuintele din Romania au fost construite inainte de anul 1970, cand nu se punea accent pe eficienta energetica, consumul mediu al cladirilor rezidentiale se situeaza in prezent in jurul valorii de 390 kWh pe mp pe an, fata de o medie europeana de 220 kWh pe mp pe an. In comparatie, consumul unei locuinte aproape zero energie nu trebuie sa depaseasca 10 kWh pe mp pe an.
In prezent, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice are in curs de elaborare un plan national pentru cresterea numarului de cladiri cu consum aproape zero de energie.
Dupa mai multi ani de scadere, anul trecut s-a produs o stabilizarea a pietei de caramida din Romania si chiar o foarte usoara crestere. Aceasta in contextul in care, la nivel national, sunt utilizate doar 60-65% din capacitatile de productie pentru caramida. In opinia domnului Fecioru, va mai dura cativa ani pana cand productia sa ajunga la 80-90% din capacitate. Intre timp, in 2014 va continua insa procesul de revenire a pietei, sustinut in principal de cresterea increderii consumatorilor, concomitent cu diminuarea costului de acordare a creditelor. Chiar si asa, o eventuala crestere a pietei de profil nu va depasi in acest an cateva puncte procentuale, sustine reprezentantul Wienerberger.
Grupul austriac Wienerberger controleaza in Romania producatorul de caramida Wienerberger Sisteme de Caramizi, care opereaza 3 fabrici, producatorul de pavele Semmelrock, cu inca doua fabrici, precum si companiile Pipelife (sisteme de tevi de plastic) si Tondach (producatorul de tigla si accesorii ceramice, detinut in proportie de 50% de Wienerberger).

Sus