Oferte locuri de munca top

Proiect legislativ pentru competitivitatea economiei româneşti

profits-598892_640În ţara noastră nu există nicio instituţie publică aptă să răspundă la provocările competitivităţii româneşti pe piaţa globală.

Iniţiatorii unui proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional pentru Competitivitate consideră absolut necesară înfiinţarea acestui consiliu în vederea analizării politicilor generale cu impact asupra competitivităţii economiei naţionale.

Proiectul a ajuns la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi se află în perioada rezervată pentru avize şi puncte de vedere solicitate.

Acest Consiliu reprezintă o inovaţie instituţională necesară pentru dezvoltarea inteligentă a României într-o competiţie globală feroce. Statele lumii care performează au construit astfel de instituţii dedicate creşterii competitivităţii pentru dezvoltare prin crearea de noi locuri de muncă din ce în ce mai bine plătite. Uniunea Europeană recomandă în mai multe documente cheie înfiinţarea unor astfel de instrumente.

Nivelul de trai din România este direct corelat cu gradul de competitivitate. România este printre statele codaşe în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte competitivitatea. A obţinut un rezultat slab de doar 3,64 puncte din maximul de şapte puncte, cu aproape un punct sub media UE, de 4,56 puncte, conform clasamentului publicat de Forumul Economic Mondial, în 2014, care a analizat măsura în care ţările din UE îndeplinesc ţintele asumate prin Strategia 2020 asumată de Comisia Europeană. Indicatorii luaţi în calcul au fost grupaţi în trei categorii – creşterea inteligentă, creşterea inclusivă, creşterea sustenabilă, iar ţara noastră este codaşă în multe cazuri.

La nivel global, România se poziţionează pe locul 59 din 144 de state clasificate conform clasamentului indicelui GCI (Global Competitivenss Index) 2014-2015. România ocupă locul 85 în lume în ceea ce priveşte instituţiile şi se situează pe locul 90 din punct de vedere al eficienţei, conform aceleiaşi surse.

Termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final este 20 noiembrie a.c.

Sus