Oferte locuri de munca top

Proiect european pentru producerea energiei regenerabile finalizat

Proiectul european M2RES realizat in colaborare romano-italiana prin Programul de Cooperare Transnationala Sud Est Europeana a ajuns la final.
Scopul proiectului era de a identifica zone marginale precum mine inchise, zone nefolosite din jurul aeroporturilor, foste unitati militare si a le folosi pentru producerea de energie electrica din surse regenerabile.
Astfel, in urma analizei efectuate in zona de Sud-Est au fost identificate doua posibile astfel de terenuri.
Pentru primul studiu, finalizat in luna septembrie 2013, ENERO a selectat o zona din comuna Sotanga, judetul Dambovita, unde este disponibil un teren marginal, ca urmare a inchiderii unei mine de lignit, conform informatiilor furnizate de Primaria Sotanga. In urma studiului efectuat a fost aleasa o capacitate a centralei de aproximativ 3MW, avantajoasa pentru conectarea la linia existenta de 20 kV. Terenul necesar pentru aceasta capacitate este de aproximativ 7 ha.
Un alt teren ales are 3,5 ha si este amplasat in nordul orasului Slobozia in apropierea garii, fiind un teren inundabil, impropriu pentru agricultura. Pentru acest teren a fost recomandata o putere instalata de pana la 1 MW.
Proiectul, coordonat de catre Agentia Italiana pentru Tehnologii Noi, Energie si Dezvoltare Economica Durabila ENEA, s-a derulat pe o perioada de trei ani. Partenerii romani au fost Centrul pentru Promovarea Energiei Curate si Eficiente in Romania si Asociatia Patronala Surse Noi de Energie – APSNE SUNE.
Printre rezultatele proiectului organizatiile implicate au urmarit diseminarea cunostintelor si metodologiilor in domeniul SRE, cu avantajele dezvoltarii aplicatiilor SRE in zonele marginale, diseminarea know-how-ului la nivelul autoritatilor locale, regionale si nationale asigurand transferul de cunostinte intre tarile din SEE si realizarea unui ghid intitulat: „Asigurarea asistentei pentru administratia publica locala in luarea deciziei de a investi in proiecte M2RES”.

Sus