Guvernul a aprobat astăzi demararea noii etape a Programului Noua Casă pentru anul 2023.
Alocarea de plafon pentru anul curent asigură continuarea acestui program pentru a nu se crea disfuncționalități persoanelor fizice care doresc să își achiziționeze o locuință.
Programul se adresează în principal beneficiarilor tineri și foarte tineri (cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani), care nu au venituri suficient de mari încât să poată susține un proces rapid de economisire a avansului și, în general, întâmpină dificultăți mai mari în accesarea și susținerea unui credit ipotecar,
În cazul creditelor ipotecare standard nivelul avansului minimum solicitat este de peste 15% din valoarea locuinței care se achiziționează prin credit, în vreme ce pentru locuințele achiziționate prin Program avansul este de minimum 5%, valoarea finanţării fiind de maximum 70.000 euro, echivalent lei.
Altă condiție este ca beneficiarii să se află la prima achiziție de locuință.
În anul 2023 analiștii se așteaptă ca tranzacțiile din zona imobiliară să fie influențate de mai mulți factori. În ipoteza în care contextul geopolitic se va stabiliza, inflația se va tempera, iar indicii variabili nu vor mai avea fluctuații pozitive, este de așteptat ca volumul tranzacțiilor finanțate prin credite ipotecare să crească.
Pentru anul 2023 plafonul de garantare va fi de 1,5 miliarde lei, ca plafon total al garanțiilor care pot fi emise în cadrul programului ”Noua casă”.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2022