Oferte locuri de munca top

Programele nationale de investitii pentru consolidarea cladirilor, a scolilor, a spitalelor vor fi modificate

Programele naționale de investiții vor suporta modificări, după cum este prevăzut într-un nou proiect de act normativ.

Lucrările de intervenții pentru consolidarea clădirilor rezidențiale și a celor publice, inclusiv școli și spitale, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI sau RsII erau finanțate de la bugetul de stat prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, Programul național de investiții „Școli sigure și sănătoase” și Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino”.

Aceste trei programe sunt în etapa de început, în anul 2023 derulându-se procedurile de depunere a solicitărilor în vederea includerii în program, respectiv a documentațiilor în vederea încheierii contractelor de finanțare.

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat

Noul act normativ clarifică faptul că clădirile de locuințe se finanțează în subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile cu destinația principală de locuință în cazul în care deținători sunt persoane fizice, juridice, autoritățile publice locale sau centrale, și în subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile de interes și utilitate publică în cazul în care beneficiarii sunt unitățile de cult și organizațiile, asociațiile, fundațiile și federațiile de utilitate publică.

Totodată, instituie obligativitatea pentru proprietarii clădirilor de a transmite autorităților administrației publice competente raportul de expertiză tehnică pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, în totalitate, nu numai concluziile acestuia. Aceasta va permită obținerea unei imagini de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a fondului construit la nivel de unitate administrativ-teritorială, ce vor fi utile în implementarea direcționată a acțiunilor de gestionare a riscului seismic, în timp ce către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară se vor transmite în continuare numai concluziile raportului.

Sunt exceptate de la obligativitatea dimensionării lucrărilor de intervenții astfel încât după intervenție clădirile să poată fi încadrate în clasa de risc seismic RsIV, clădirile incluse în lista monumentelor istorice, celor situate în zonele de protecție a monumentelor istorice, precum și clădirilor din zonele construite protejate, în situația în care cerințele impuse prin avizul Ministerului Culturii nu permite acest lucru.

-Se clarifică și se asigură un tratament unitar clădirilor cu destinația principală de locuință, în raport cu criteriile de eligibilitate și subprogramul prin care acestea pot  primi finanțare.

Programul național de investiții „Școli sigure și sănătoase”

Pe lista obiectivelor de investiții  aprobate la finanțare prin Programul național de investiții „Școli sigure și sănătoase”, se află un număr de  286 obiective de investiții.

De la demararea Programului și până în prezent s-au semnat 55 contracte de finanțare. De asemenea, pentru un număr de 46 obiective de investiții  documentațiile se află în analiza de specialitate la MDLPA, iar pentru un număr de 56 obiective de investiții unităile administrativ-teritoriale beneficiare sunt în curs de elaborare a documentației necesare în vederea încheierii contractelor de finanțare.

Valoarea totală a obiectivului este constituită din valoarea de finanțare prin program, stabilită în baza costului unitar/mp suprafață desfășurată, majorată cu marja de buget, la care se adaugă valoarea cheltuielilor neeligibile prin program.

Se instituie obligativitatea menținerii destinației clădirilor incluse în program și asigurării întreținerii acestora, o perioadă de 5 ani de la data încheierii procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, sub sancțiunea restituirii sumelor transferate de la bugetul de stat prin program.

Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino”

Pe lista obiectivelor de investiții  aprobate la finanțare prin Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino” se află un număr de  22 obiective de investiții. De la demararea Programului și până în prezent s-au semnat 3 contracte de finanțare.

Valoarea totală a obiectivului este constituită din valoarea de finanțare prin program, stabilită în baza costului unitar/mp suprafață desfășurată, majorată cu marja de buget, la care se adaugă valoarea cheltuielilor neeligibile prin program.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus