Indicatorii macroeconomici comunicați în țările din Europa Centrală și de Est evidențiază climatul dificil din construcții, cu excepția României unde trendul este ascendent.
Cu toate acestea, prognoza EECFA pentru vara acestui an susține că România este singura țară din Europa de Sud-Est pentru care este așteptată o stopare a expansiunii pieței construcțiilor.
Costul ridicat al construcțiilor este un factor major ce va influența preconizata scădere a acestui sector din România în acest an și anul viitor. Piața ar urma să-și revină până în 2025.
Finanțarea UE din perioada de programare 2013 – 2020 are termen limită de absorbție a fondurilor până la 31 decembrie 2023. Noile programe din perioada de programare 2021 – 2027 sunt încă în fazele incipiente de implementare, așa că este de așteptat un decalaj în producție în timpul trecerii dintre cele două programări, susțin analiștii EECFA.
De asemenea, ei spun că trebuie luat în calcul faptul că anul 2024 este un an electoral pentru România (local, parlamentar, prezidențial, parlament european), ceea ce ar putea însemna noi provocări pentru construcții, deoarece tranziția la putere poate aduce noi priorități și strategii.
Prognoze pentru Europa de Sud-Est
Anul viitor, Serbia ar putea să se alăture situației României, în timp ce în 2025 se estimează că singura țară care va înregistra o scădere, deși modestă, va fi Croația.
Prognoza privind evoluția sectorului construcțiilor până în 2025 este pozitivă pentru Turcia și Ucraina, dar nu și pentru Rusia.
În Turcia, reconstrucția după cutremurele din februarie este motorul cheie, în timp ce în Ucraina, totul va depinde de cât de repede și cât de curând poate fi efectuată reconstrucția stocului deteriorat.
Perspective pe piețele de construcții
Anul trecut, economia rusă a demonstrat o rezistență relativ ridicată la efectele negative ale sancțiunilor. Un punct de creștere a fost sectorul construcțiilor care a arătat o dinamică ce a depășit așteptările.
Unitate de depozitare noua, ampla investitie a unei multinationale
Conceptul de „Întoarcere spre Est a Rusiei” în noile condiții politico-economice externe necesită construirea intensivă de obiective de infrastructură, situație ce a alimentat creșterea construcțiilor în anul trecut. În viitor, piața va prezenta probabil un declin determinat de tendințele negative în sectorul rezidențial și de o oarecare scădere în lucrările de inginerie civilă în comparație cu nivelul înalt din 2022.
După alegerile din 14 și 28 mai 2023 în Turcia, valoarea lirei turcești a scăzut, creând dificultăți de finanțare pentru proiectele de construcții contractate, ce utilizează materiale importate. În trimestrul I, economia a accelerat anual datorită cererii interne puternice și a ratelor scăzute ale dobânzilor. Cele două cutremure din februarie au provocat pagube la peste 300.000 de clădiri și pentru infrastructură. Deoarece Guvernul trebuie să reabiliteze clădirile și infrastructura, creșterea construcțiilor se va accelera în anii următori.
Dacă ostilitățile se încheie în 2023 și integritatea teritorială a Ucrainei este păstrată, reconstrucția postbelică va costa câteva sute de miliarde de dolari, conform diferitelor planuri de redresare.
Războiul a cauzat pagube pe scară largă sectorului construcțiilor, iar recuperarea completă este așteptată după încheierea războiului. Acum există lucrări de construcție parțială a infrastructurii rezidențiale, nerezidențiale și critice distruse sau deteriorate, în zonele relativ sigure, cu ajutorul programelor de compensare la nivel de stat și local și a programelor de credit ipotecar. O provocare cheie este însă lipsa acută de materiale de construcție (sticlă, ciment, azbest și gips, printre altele).