Pentru a construi un sistem energetic cu emisii nete zero până la mijlocul secolului și pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grad C, lumea trebuie să tripleze capacitatea instalată de producere a energiei regenerabile și să dubleze rata anuală a îmbunătățirilor de intensitate energetică până în 2030.
Cu toate acestea, capacitatea suplimentară de energie regenerabilă pe care Agenția Internațională a Energiei (IEA) o estimează să fie disponibilă până la sfârșitul deceniului este insuficientă pentru a îndeplini obiectivele internaționale privind schimbările climatice.
Se preconizează că economiile avansate și China vor instala doar 85% din ceea ce este necesar, în timp ce economiile emergente și în curs de dezvoltare ar trebui să implementeze aproape de două ori mai mult decât planificat astăzi.
Consumatorii mari pot juca un rol important în acoperirea acestui decalaj prin aducerea de investiții suplimentare în capacitatea regenerabilă și prin utilizarea cererii flexibile pentru a îmbunătăți eficiența energetică generală.
În ultimii ani, acest lucru a fost condus de mari consumatori de energie, cum ar fi companii private și corporații, care își propun să reducă emisiile lor. Acest lucru este semnificativ, deoarece sectorul industrial și comercial global este responsabil pentru mai mult de jumătate din cererea globală de electricitate și aproximativ 25% din emisiile globale de gaze cu efect de seră din producția de energie.
Raportul IEA, „Accelerarea decarbonizării prin achiziția de electricitate curată”, a constatat că, printre obstacolele pentru intensificarea eforturilor de decarbonizare, cel mai comun în toate regiunile a fost lipsa datelor fiabile, în special în economiile emergente.
Datele de înaltă calitate și accesul la acestea sunt cruciale pentru a susține strategiile de energie curată, pentru a măsura progresul și a raporta reducerile asociate ale emisiilor.
Această analiză, prima dintr-o serie care va explora legătura dintre decarbonizare și digitalizare, va examina cum politicienii pot permite ecosisteme de date mai puternice pentru electricitatea curată, permițând consumatorilor să joace un rol semnificativ în reducerea emisiilor din sectorul energetic.
Datele insuficiente ale sistemului de alimentare cu energie reprezintă un obstacol pentru consumatorii mari care doresc să accelereze decarbonizarea
Disponibilitatea datelor privind sistemul de alimentare cu energie – inclusiv prețurile en-gros, constrângerile rețelei, generarea de energie regenerabilă la scară mare și cererea agregată – s-a îmbunătățit în ultimii ani.
Cu toate acestea, există provocări majore dată fiind complexitatea în creștere a sistemului.
Pe măsură ce se extinde utilizarea bateriilor, a pompelor de căldură și a vehiculelor electrice, sute de mii de active legate de transmiterea și distribuția electricității vor evolua într-un ecosistem cu milioane de puncte de date.
Transparența datelor este, de asemenea, o preocupare.
În Asia, care reprezintă 62% din emisiile sectorului energetic la nivel global, 684 de milioane de oameni nu au deloc sau au foarte puține date despre aprovizionarea și cererea de electricitate. Pentru industrii și afaceri care își procură propria electricitate curată, devine din ce în ce mai dificil să se potrivească în mod sigur datele de consum în timp real cu informațiile privind starea rețelei, intensitatea emisiilor și amestecul de energie în punctul de consum – toate acestea fiind cruciale pentru strategiile eficiente de decarbonizare.
Una dintre probleme este că datele privind sistemul de alimentare cu energie sunt adesea colectate de departamente diferite ale companiilor integrate vertical sau sunt răspândite în cadrul unor entități legale diferite în piețele liberalizate de energie. Aceste silozuri împiedică interoperabilitatea sau capacitatea de a transfera și utiliza informații între diverse platforme. Datele pot fi deținute și colectate de diverse actori, cum ar fi operatorii de rețea, consumatorii individuali și operatorii de centrale electrice. Mai mult decât atât, datele pe care le colectează pot varia în ceea ce privește formatul lor. Acest lucru creează probleme pentru consumatori sau furnizori de servicii care încearcă să strângă date, în special în diferite jurisdicții.
Calitatea datelor sistemului de alimentare cu energie se îmbunătățește, dar rămân deficiențe majore. Există semne că munca colaborativă pentru abordarea acestor probleme este în urmă. Conform unui sondaj recent din SUA, doar 29% dintre utilități au o strategie de date, iar mai mult de jumătate sunt în stadii incipiente ale guvernării datelor.
Prin urmare, politicienii trebuie să lucreze rapid împreună pentru a dezvolta soluții la următoarele provocări.