Oferte locuri de munca top

Producerea de energie verde – afacere permisa doar unora

În timp ce a explodat numărul de firme ce pregătesc proiecte de investiții pentru producerea de energie din surse regenerabile, oficialii se gândesc să limiteze producția prosumatorilor.

Motivul ar fi că unii dintre ei produc prea mult și câștigă din această investiție.

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a declarat că va fi limitat pragul de putere instalată pentru capacitățile de producție de energie electrică ale prosumatorilor.

Acesta ar urma să fie stabilit în funcție de nivelul de consum pentru ”a nu extra-monetiza situația”, adică a nu câștiga prea mult de pe urma instalării de panouri fotovoltaice.

Se pare că nivelul în creștere al producției de energie realizată de panourile fotovoltaice instalate pe acoperișuri nu este pe placul marilor companii de utilități din energie.

”A fi prosumator înseamnă mai ales să îți acoperi consumul propriu, nu să devii producător comercial de energie electrică fără licență, lipsit de obligațiile presupuse de aceasta”, a declarat la Profit News TV, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Dana Dărăban.

Achiziția de terenuri și revânzarea lor către investitorii în energie regenerabilă este ”speculă”, susține ministrul Energiei

Interesul marilor investitori pentru dezvoltarea în țara noastră de parcuri eoliene sau solare a fost ”speculat” de întreprinzătorii locali, consideră politicienii.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a susținut public că sunt persoane și entități care achiziționează terenuri ce se pretează la astfel de investiții. Aceștia depun cereri de avize tehnice de racordare la Transelectrica și la operatorii de distribuție, dar fără a intenționa să implementeze proiectele pentru care cer ATR, ci numai pentru a le vinde ulterior jucătorilor specializați din domeniu.

Situația ”majorează semnificativ costurile investitorilor profesioniști din domeniul energiei regenerabile”, a mai spus ministrul Energiei. El consideră că a devenit un fenomen în România specula cu terenuri pentru proiecte din sectorul energetic.

Se pare că reprezentanții industriei energiei regenerabile au făcut deja o propunere de act legislativ prin care să fie percepută o garanție celor care solicită ATR-uri, garanție care să fie executată dacă proiectele nu sunt implementate.

Propunerea de ”curățare a pieței” este în lucru la nivelul comisiilor parlamentare.

Sus